A beruházásokról tájékoztatták a nagyadózókat

Azokat, akik Pakson fektetnek be, foglalkoztatnak munkaerőt és az adójukat is itt fizetik, megilleti a tájékoztatás arról, miként gazdálkodik a város a befizetett pénzzel – mondta el Süli János a nagyadózók számára tartott fogadáson a Prelátusban. Paks polgármestere a város előtt álló feladatokról és az önkormányzat gazdálkodásáról tájékoztatta vendégeit. A fejlesztésekről szólva kiemelte az utcafelújítások, valamint a lakótömb-korszerűsítések folytatását, beszélt a stadionrekonstrukciós programról és arról is, hogy készülnek a tervek a közeljövő elképzeléseinek megvalósításához. A polgármester hozzátette: mindehhez forrásokra van szükség. Idén mintegy négymilliárd forintot fordíthat Paks beruházásokra, ez az idei éves költségvetés negyven százaléka. A városvezető hozzáfűzte beszámolójában az is, hogy ez az összeg tovább emelkedhet a januártól bevezetett telekadónak, illetve az építményadó emelésének köszönhetően, valamint sikeres pályázatok révén. A Prelátus-beli találkozóra cégek és egyéni vállalkozások vezetői kaptak meghívást. A legjelentősebb tételt fizető MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t Szinger Csaba gazdasági igazgató képviselte a találkozón, aki elmondta: jól működő a kapcsolat a cég és a város között, folyamatosan egyeztetik a terveket, lehetőségeket. Szinger Csaba arról is beszélt, hogy az atomenergia veszélyes üzem, ebből adódóan számukra a nyugalom és a biztonság mindenek feletti.

– Az atomerőműnek az az érdeke, hogy az itt dolgozók biztonságban érezzék magukat, ehhez viszont egy olyan háttér kell, amit a város biztosít. A nyugalomhoz hozzátartozik a szociális ellátási rendszer, a közbiztonság, a városkép, az, hogy itt jó élni. Ha ez megvan, akkor a munkavállalók nyugodtak, tudnak dolgozni, és az üzemeltetés is biztonságos – fogalmazott.

Annak a vállalkozásnak, melynek helyi adója meghaladja a hárommillió forintot, lehetősége van arra, hogy rendelkezzen az összeg egy százalékának felhasználásáról. Alapvetően olyan városi célokra lehet fordítani, amelyek további kiadást nem generálnak, illetve felajánlható civilszervezeteknek is. Az atomerőmű esetében 40 millió forintban maximálták a rendelkezési jogot, ebből idén a jégpálya működtetéséhez, valamint társadalmi szervezetek támogatásához járulnak hozzá.