Tolna megye terület- és településfejlesztési keretét is megnövelték

Módosította a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) idei éves fejlesztési keretét a kormány, a döntés értelmében 173 milliárd forinttal emelkedtek meg a már megjelent felhívások keretösszegei, így összesen 1025 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre 2016-ban, tájékoztatta az újságírókat Hirt Ferenc országgyűlési képviselő, Tolna megye fejlesztési miniszteri biztosa.

Hirt Ferenc hangsúlyozta, a döntés lehetővé teszi a TOP fejlesztési forrásainak hamarabbi, gyorsabb lehívását, ezzel a program keretében támogatott, elsősorban a helyi (megyei) gazdaságfejlesztést, illetve a foglalkoztatottság növelését célzó fejlesztések mielőbbi megvalósulását.

A megyék közel 680 milliárd forintra, míg megyei jogú városok közel 300 milliárd forintra nyújthatnak be támogatási kérelmet idén. A TOP éves keretösszege kiegészül a közösségi szinten irányított városi fejlesztésekre irányuló, közel 46 milliárd forintos keretösszeggel is, amely helyi közösségek fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására szolgál.

Valamennyi felhívás a megyék, megyei jogú városok saját fejlesztési elképzeléseit támogatja a legfontosabb szempontokat szem előtt tartva: a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság élénkítését és erősítését. A megyék, megyei jogú városok maguk készítették el integrált területi programjaikat, azokat a keretdokumentumokat, amelyek a területi szereplők és az intézményrendszer között meghatározzák az együttműködés alapjait a területi operatív programok végrehajtásánál a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban – emlékeztetett a fejlesztési biztos.