Új elemek az épületkorszerűsítési pályázatban

Paks önkormányzata nyilvános pályázatot hirdetett az iparosított technológiával épült lakóházak, valamint a hagyományos technológiával épült lakások energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének támogatására. Az energetikai pályázatok iránt érdeklődőknek érdemes figyelmesen elolvasnia a kiírást, mert egyes részei eltérnek a korábbi években megszokottól.

Változott az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló központi szabályozás, aminek értelmében a pályázóknak energetikai számításokat kell végeztetni a fűtéshez és a hőszigeteléshez igényelt támogatás esetén és bizonyos esetekben a nyílászárók cseréjének támogatásához is, ennek költsége a pályázót terheli. Érdemes érdeklődni a Polgármesteri Hivatalban, hogy pontosan mely esetekre vonatkozik az előírás.

Lakcímkártya segítségével kell igazolni, hogy a pályázó vagy (a PTK szerinti) hozzátartozója életvitelszerűen a felújítandó lakásban él.

További módosulás, hogy míg a hagyományos technológiával épült lakóingatlanok esetén korábban azok a tulajdonosok pályázhattak, akik a lakhatási engedélyt 2000-ben vagy azt megelőzően kapták meg, a jelenlegi kiírásban ez 2006-ra változott. Az iparosított technológiával létrehozott épületek esetén nincs változás.

Növekedett a pályázaton elnyerhető támogatás összege. A hagyományos technológiával készült épületek esetén 400-ról 500 ezer forintra, iparosított technológiával készült épületeknél 300-ról 400 ezer forintra növekedett, a több célra pályázó társasházaknál pedig mindkét technológia esetén 600-ról 700 ezer forintra nőtt a megpályázható támogatás.

A pályázatok benyújtására 2016. június 6-án van lehetőség, az ezt megelőzően beérkezetteket a hivatal nyilvántartásba veszi, de vizsgálat nélkül elutasítja. A képviselő-testület mindkét pályázatra 50-50 millió forintot különített el.

A részletes pályázati kiírás, adatlap és szükséges melléklet elérhető és letölthető a paks.hu honlapról. Az iparosított technológiával épült lakóházak esetén ide, hagyományos technológiával épített lakóépületek esetén pedig ide kattintsanak.