Döntős az Év Anyavállalata-szavazáson a paksi édesanya

Úgy fogad, mintha ezer éve barátok lennénk, s pillanatokon belül úgy is érezzük magunkat nála a Gólyahír Programok „otthonában”. Az Év Anyavállalata-szavazás döntőse, Adorjánné Knábel Tünde pörög, ragyog, magával ragadja az embert. Azt mondja, a végeredmény cseppet sem fontos számára, már az, hogy az első tízbe jutott, ajándék, s nagyon hálás annak a sok-sok embernek, aki rá szavazott.

Tündi paksi lány, három fiú édesanyja. 2001-ben szerzett szülésznői végzettséget Szekszárdon. Első évben nem engedték a szülészet közelébe a hallgatókat, ezért dacból nem vett tankönyveket és sorra járta a butikokat, hátha valaki felvenné eladónak. Mindenki nagy szerencséjére senki nem alkalmazta, így azzá vált, ami mindig is lenni akart. Azt nem tudja, hogy miért, de mindig is szülésznő szeretett volna lenni. A mostani álma pedig az, hogy létrehozza Pakson a születésházát. Nem az orvosok vagy a kórház ellen van, hiszen az nagyon fontos, ha valaki beteg. A szülés, egy gyermek érkezése viszont nem betegség, hanem egy csoda, amit Tündi szerint a maga természetes útján kell hagyni lefolyni, és a szülést nem vezetni, hanem kísérni kell.

Miután ahhoz, hogy egyszer majd álmai születésházában dolgozhasson, főiskolai végzettség kellett, újra iskolapadba ült, amit ráadásul nagyon élvezett. Az államvizsgát már három gyerek mellett tette le, Hármaska, ahogyan internetes posztjaiban tréfásan emlegetni szokta, tíz hónapos volt, amikor édesanyja a Semmelweis Egyetemen államvizsgázott. Beni egyébként minden tekintetben komoly változást hozott. A Gólyahír Programok, amit 2011-ben indított el, szárnyra kapott. Novemberben vette fel ismét a fonalat vállalkozásában, ahol szülésre való felkészítést, kismama- és intimtornát, gyermekelsősegélyt, felvilágosítást tart. Azt mondja, ez igenis mind szorosan összefügg a szüléssel, a nőiességgel, az anyasággal. Szeretne az iskolákban kopogtatni, hogy már a középiskolás lányoknak megtanítsa a gátizomtornát, hogy felkészültek legyen a gyerekvállalásra.

Már az első szakdolgozatát is családközpontú szülésből írta. Szemléletének alakításában nagy szerepe volt egykori kollégájának, mentorának. – Zsizsi baba tőle van – mutatja a valódi csecsemőre megszólalásig hasonlító babát. Dömötör Lászlóné Pike szellemisége ma is ott van a Gólyahír Programok helyszínéül szolgáló „bázisán” . A Gólyahír bölcsője a rendelőintézetben volt, amelyben megkapta az aulát a felkészítésekre, de bensőségesebb miliőt szeretett volna, s kellett a megfelelő háttér is, ezért fogott vállalkozásba. Ettől függetlenül főállásban továbbra is a rendelőintézet nőgyógyászatán dolgozik. Az intézmény vezetőjének nagyon hálás, hiszen minden támogatást megkapott, hogy tanulhasson.

Természetesen az erőműben blokkügyeletesként, három műszakban dolgozó férje, Zsolt segítsége nélkül sem sikerülne több szerepben helytállni. Márpedig Tünde, úgy tűnik, varázsló. Azt mondja eleinte nehezebb volt, éjszaka azon törte a fejét, hogy másnap kit hova kell vinni próbára, edzésre, hogyan tudja a kismamatornát megtartani úgy, hogy ne ütközzön a szoptatással. Azt mondja, a gyerekek nevelése során szerzett gyakorlati tapasztalatokkal remekül ki tudja egészíteni a szakmai tudását.

Az, hogy az Év Anyavállalata pályázatra jelentkezzen, mégsem magának jutott eszébe. Egy hozzájáró anyuka javasolta. Ő pedig azért nevezett, s pötyögte be a jelentkezést este 11-kor a fürdőkádban ülve, mert szeretné megmutatni, hogy három gyerek mellett is lehet álmodni, ki lehet teljesedni nőként és a hivatásában is úgy, hogy ne sérüljön a család. És azt is szeretné megmutatni, hogy vidéken is lehet eredményt elérni, mégpedig a nehéz helyzetben lévő, sokak által „lesajnált” egészségügyben is.

Miután szüntelenül mosolyog, nem nehéz elhinni, hogy valóban remekül érzi magát. Azt ugyan nem tudja megmondani, miből merít erőt, miért nem fárad. Nevetve mondja, hogy későn fekszik, és keveset alszanak, mert Hármaska minden éjszaka felkel. Délután ledőlhetne, de olyankor adminisztrál, posztokat ír, visszaigazolja a foglalásokat. A közös séták, játszóterezések, kirándulások elég kikapcsolódást jelentenek, legfeljebb az hiányzik neki, hogy néha elmenjen tornázni…

Erre a következő napokban bizonyára nem lesz ideje, mert a Csengey Dénes Kulturális Központtal közösen csatlakoznak a Születés Hete programokhoz. Május 9-től három napon át kínálnak előadásokat, bemutatókat gyermeket váró, gyermeket nevelő szülőknek, érdeklődőknek. Adorjánné Knábel Tünde a várandósság alatti változásokról, a gyermekágy időszakáról, a gátizom tornáról tart tájékoztatót, lesz babamama és kismama jóga Holló Eszterrel, az alternatív szülésmódokról dr. Ruzicska Zsolt szülész-nőgyógyász beszél, szó lesz a dúlák szerepéről, az indigógyerekekről, a szoptatásról. Várják a kulturális központba Jegyes-Tóth Krisztát is. A műsorvezető, kommunikációs szaktanácsadó arról a csodáról beszél, amit az édesanyává válás jelent.