Paksi siker az Atomenergetikai Múzeum versenyén

Fotó: Bodajki Ákos/Atomenergetikai Múzeum
Fotó: Bodajki Ákos/Atomenergetikai Múzeum

Paksi siker született az Atomenergetikai Múzeum Teller Ede-versenyén. A hetedik-nyolcadik osztályosok számára szervezett tudáspróbát a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Hencz János által felkészített, Blága Csenge, Nagy Csaba és Röhberg Melinda által alkotott csapata nyerte. Második helyen a szintén paksi Deák Ferenc Általános Iskola, a harmadik helyen pedig a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai végeztek. Hencz János azt mondta, korábban is értek már el sikereket a verseny elődjén, de nemcsak az jelent kapcsolatot az atomerőművel, az Atomenergetikai Múzeummal. Nincs olyan tanév, hogy a diákokkal ne vendégeskednének ott.

Enyedi Bernadett múzeumvezető mondta el, hogy idén vették át a Tájékoztató és Látogatóközponttól a szervezést, ami a névadás mellett több változást is hozott, de továbbra is a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás általános iskoláit várták. Kilenc háromfős csapat érkezett a környék tanintézményeiből. Nekik dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató köszöntője után egy előre elkészített prezentációt kellett bemutatni „Az egyes energiatermelési lehetőségek előnyei és hátrányai” címmel. Ezt követően mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok, majd a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyeket Krizsán Árpád állított össze. A pedagógussal korábban a múzeum rendhagyó fizikaóráin is találkozhattak a gyerekek. A legizgalmasabbnak a múzeumban található műtárgyakkal kapcsolatos kérdések bizonyultak.

Enyedi Bernadett azt is elmondta, hogy a fizikaverseny jól illeszkedik az intézmény edukációs programjába, amely óvodáskortól kezdve minden korosztályra épít.