Csíksomlyón is forgatott az Örökségünk stábja

Készül az új Örökségünk klip, a stáb tagjai – akik pünkösd hétvégén a csíksomlyói búcsúban, Kézdivásárhelyen és Zsobokon forgattak – tovább dolgoznak azon, hogy erősödjön a kapcsolati háló a magyarok között határoktól függetlenül. A maroknyi stáb első állomása a Pakstól nagyjából 500 kilométerre, egy festői völgyben fekvő Zsobok volt, ahonnan a Bethesda Gyermekotthonban élő gyerekek közreműködésével érkezett videó a mozgalom felhívására. Ahogy Babai István a program vezető operatőre mondta, a beküldött videó inspirációt jelentett a mostani forgatásnál is, ami minden várakozását felülmúlta.

– Csodálatos természeti környezetben, fantasztikus fényviszonyok között, nagyon segítőkész emberek, gyerekek részvételével dolgoztunk – mondta. Azt is hozzáfűzte, hogy ezek a feltételek jellemzőek voltak az egész út során. Csíksomlyó – ahol ezúttal is százezrek gyűltek össze – szintén különleges élményt nyújtott. Ahogy a drón egyre magasabbra emelkedett, a monitoron nyomon követhették a készülő felvételeket, s a nyeregben összegyűlt emberek ezreit, a szélben lobogó zászlókat. Arról már Vida Tünde, a mozgalom elindítója beszélt, hogy ezt az élményt fokozta, hogy Kézdivásárhelyről Kelemen Éva, a mozgalom ottani nagykövete szervezésében háromszázan – gyermekek és szülők – Gyulai István szerzeményét énekelve, Örökségünk feliratú kendőt viselve érkeztek a búcsúhelyre, ahol el is hangzott, hogy Paks és Kézdivásárhely háromszáz fős küldöttséggel jelent meg az Örökségünk mozgalom képviseletében.

Gyulai István arról számolt be, hogy izgalmas volt találkozni azokkal a gyerekekkel Zsobokon, akik díjnyertes videót küldtek. A forgatás után egy spontán zenei est keretében sikerült néhány akkordot, zenei alapot átadni a fiúknak, lányoknak, akik tele voltak kérdésekkel a dallal, zenével kapcsolatban. A nevelők – Ottucsák Melinda és Gál-Jankó Kata – részéről tapasztalt önzetlen segítőkészséggel találkozott a stáb Kézdivásárhelyen is, ahol Kelemen Éva mellett a Református Elméleti Líceum diákzenekarának tagjai és vezetőjük, Ruszka Sándor, valamint az iskola igazgatója, Farkas Ferenc segítette a stábot. Mint Gyulai István mondta, az Örökségünk mozgalom erősíti azokat a szálakat, amelyek a határon túli középiskolások táborában bontakoztak ki. Kézdivásárhelyen az egész délelőtt szűnni nem akaró eső tovatűnt a paksiak érkezésére, így itt is megkapó felvételek születhettek a készülő kliphez, amiből egy rövid ízelítőt a nagyközönség is megismerhet rövidesen.

Újabb feledhetetlen élmény volt, amikor a Boldog Özséb templomban Vida Tünde és Gyulai István átadta Süli János, Paks polgármestere nevében a város különdíját Gergely Zsoltnak, amelyet a márciusi fordulóban érdemelt ki. Gyulai István ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Zsolti – aki tizenkét esztendős – megtestesíti azt, ami a dal refrénjében szerepel, megtanulta, megőrzi, elkopni nem hagyja anyanyelvét. – Abban pedig bízunk, hogy néhány év múlva lesz majd kinek továbbadnia – tette hozzá.