Két tehetséget díjaztak

Követve a hagyományt, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium Öregdiákjai Egyesületének közgyűlésén adták át a dr. Tarisznyás Györgyi-díjat, amelyet minden évben két tehetséges diák vehet át. A civilszervezet elismerését a humán tudományok kategóriájában idén Bacsa Mária Kata érdemelte ki, a természettudományok kategóriájában pedig Fejes Márk. Mindketten a 10. H osztályba járnak.

Bacsa Mária Kata 10.H osztályos diák hetedikesként a paksi Ki mit tud? versenyen arany minősítést szerzett, aztán az országos Junior Kaleidoszkóp vers- és prózamondó versenyen bronz minősítést kapott. A nyolcadik osztályban a sárszentlőrinci Petőfi Sándor szavalóversenyen első helyezett lett. Az én Pannóniám Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyen 2015-ben ezüst, egy évvel később arany minősítést szerzett. Ugyancsak 2015-ben a Ki mit tud? és a SoseVolt VersNap versenyek különdíjasa lett, a Pákolitz István szavalóverseny első helyezettje, valamint a nagykőrösi költészet napi szavalóverseny első helyezettje lett. Idei eredményei közül kiemelkedő, hogy helikoni bronzérmet kapott, a SoseVolt VersNapon való szerepléséért pedig Reménység Díjban részesült, valamint a Kárpát-medencei Csengey Dénes vers- és prózamondó versenyen az országos döntőbe jutott. Az iskola énekkarának tagja, az idei tanévtől pedig a gimnázium drámakörének is.

Fejes Márk szintén a 10. H osztályba jár. Remek versenyeredményei vannak matematikából és kémiából, közöttük megyei és regionális 1. helyezések, a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen 20. helyezést ért el. Ebben a tanévben megnyerte az Irinyi János országos kémiaverseny megyei fordulóját és az országos döntőben is szépen szerepelt. Matematikában elért eredményei alapján fiatal tehetségként Templeton Fellow jelölt volt és bekerült a második körbe. Egyedül és csapatban is jó eredményeket ér el. Idén a Medve Szabadtéri Matekversenyen háromtagú csapata több mint 6,5 km-t gyalogolt, miközben matematika feladatokat oldottak meg. Az iskolában kiemelkedően teljesít, mellette focizik a PSE U-17-es csapatában. Szaktanárai szerint rendkívül jó problémamegoldó és megfigyelő, erőssége a logikával és a kombinatorikával kapcsolatosa feladatok megoldása, a fizikai és kémia kísérletek leírása.