Megemlékezés lesz a nemzeti összetartozás napján

A nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezésre hívja a lakosságot az önkormányzat június 4-én 10 órára a Duna-parti korzón álló emlékműhöz. Beszédet mond Szabó Péter alpolgármester. A megemlékezésen közreműködik Bacsa Mária Kata a Paksi Vak Bottyán Gimnázium diákja.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából egy másik rendezvényre is várják a lakosságot. Paks iskoláiból 800 gyermek énekli el közösen Gyulai István Örökségünk című dalát Kákainé Sebestyén Judit tanárnő vezényletével június 3-án 13 órakor a Táncsics parkban. Esős időjárás esetén a programot az ESZI sportcsarnokában tartják meg.

Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete is megemlékezést tart: június 4-én 9:30-tól a Városháza előtti kopjafát koszorúzzák meg a nemzeti összetartozás napján.

Az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként írták alá a békediktátumot a vesztes Magyarország és a győztes antant szövetség hatalmainak képviselői a Versailleshoz tartozó Nagy-Trianon kastélyban 1920. június 4-én. Trianonnal az ország területe 282 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre csökkent, az elcsatolt területeken több mint hárommillió magyar került nemzeti kisebbségi sorsba. A magyar országgyűlés 2010-ben határozott arról, hogy a diktátum aláírásának napja a nemzeti összetartozás napja. Kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. A történelmi háttérről és az emléknapról itt bővebben olvashatnak.