Öt színpadon szól majd a zene a Gastroblueson

A színpadok száma eggyel gyarapodik, immár öt színpadon szól majd a zene június utolsó és július első napjaiban a 24. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon. A programot ismertető sajtótájékoztató egy kis ízelítővel kezdődött: Little G. Weevil örvendeztette meg a közönséget. Őt majd július 2-án, szombaton este 10-től lehet hallani az ESZI nagyszínpadán. Felállítanak egy kis színpadot, hogy a közönségnek az átállások idejére se kelljen lemondani az igényes zenéről, illetve a Gastroblues Klubban, az evangélikus templomban és az ESZI parkban lesznek még koncertek. A templomi előadásokat szombaton tartják, az ESZI-park vasárnap nyitja meg kapuit. Ekkor tartják a fesztiválfocit és a főzőversenyt. Utóbbin borral készült étel, borkorcsolya, halászlé, egyéb és legszebb főzőhely kategóriában hirdetnek majd eredményt. A közönség a kóstolójegyekkel szavazhat és egyben jótékonykodhat a viski óvoda javára. Gárdai Ádám szervező arra is kitért, hogy a hagyományos borbarát találkozó is átlépi a határokat: Délvidékről a Maurer, Felvidékről a Drozdík Pincészet csatlakozik a neves hazai borászokhoz. A meghívott zenészek közül kiemelte a nívódíjas angol gitáros dívát, Joanne Shaw Taylort és az Egyesült Államokból érkező Walter Troutot, illetve felhívta a figyelmet több visszatérő vendégre, így Ripoff Raskolnikovra és Ian Siegalra is. Hozzátette: itt lesz a hazai élvonal és több helyi zenekarnak is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra. Ezzel elsőként a PistiEst élhet pénteken délután, majd vasárnap az ESZI parkban a BeatBack és a Pagony is „szóhoz” jut.

Mint a sajtótájékoztatón is hangoztatták, itt lesznek a testvérvárosok is. Pallya Gábor Galántáról azt ígérte, a tavalyi botlás után ismét hoz focicsapatot, Jenei Károly viski református lelkész pedig azt újságolta, hogy az óvoda ügyében talán idén felkerül a pont az i-re.

Szabó Péter, Paks alpolgármestere azt mondta, a nagy múltú fesztivál nagy jelentőséggel bír, messzire viszi a város hírét, annak mára brandjévé vált. Dr. Kovács Antal, a másik támogató, MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: a városnak, a zenének is van jövője, így a fesztiválnak is.
Gárdai Ádám lapunk kérdésére elmondta, mivel rétegzenéről van szó, a jegybevételekből lehetetlen volna fenntartani, az önkormányzat és az atomerőmű támogatása ezért nélkülözhetetlen. Azt is hangsúlyozta, hogy idén is készül minden koncertről felvétel, továbbgyarapítva a bluestörténeti szempontból páratlan archívumot.

A 24. Gastroblues Fesztivált a június 27-én, hétfőn induló klubkoncertek vezetik fel, az ESZI csarnokban július 1-jén és 2-án, a parkban 3-án hódolhatnak szenvedélyüknek, a zeneélvezetnek a bluesrajongók.