Egyelőre megúsztuk a szúnyoginváziót

Még csak elvétve találkozni egy-egy szúnyoggal Pakson, ám az önkormányzat már felkészülten várja a nyári inváziót. A földi irtást a DC Dunakom Plusz Kft. végzi majd, a légi gyérítést pedig idén is az állam koordinálja.

Magas a Duna vízállása, az ár lassan vonul le, így nincsenek még pocsolyák, vizes területek, amelyek ideálisak a lárvák kikeléséhez, ám ha beköszönt a tartós meleg, hamar megkeseríthetik életünket a szúnyogok. Az önkormányzat felkészült a védekezésre: a DC Dunakom Plusz Kft.-vel megkötött közszolgáltatási szerződésben 2,5 millió forintot különített el a feladatra. A megállapodás hat földi, melegködös irtásról szól 590 hektárnyi területen, melyet a kellemetlen rovarok megjelenésekor azonnal elrendelnek. Az akciók előtt minden alkalommal tájékoztatják a lakosságot és a méhészeket a tervezett időpontról, tudtuk meg Puskás Jánostól, a cég ügyvezetőjétől.

A légi irtást az elmúlt két évben az állam finanszírozta és koordinálta. Így lesz ez idén is, a katasztrófavédelem honlapján megjelent tájékoztatás szerint június 13-án kezdődik a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, ahol a legtöbb vérszívó rovar található. A szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve folyamatosan elérhető a honlapon. Fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak.

Kitérnek még egyebek mellett arra is, hogy a vállalkozók a gyérítéshez kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek. További részleteket itt olvashatnak.