Jó tudni: szabadtéri tűzgyújtás

Csak akkora lángot élesszünk, amekkorát el is tudunk oltani. Ez a szabadtéri tűzgyújtás aranyszabálya, ám még ennek ismeretében sem lehet figyelmen kívül hagyni a szabadtéri tűzgyújtást szabályozó előírásokat.

Ha a tűzgyújtást jogszabály vagy rendelet nem tiltja, akkor az aranyszabály betartása mellett arra kell ügyelni, hogy egy pillanatra se maradjon őrizetlenül a tűz, illetve már a tűzrakáskor oda kell készíteni az eloltásához szükséges eszközöket, oltóanyagot. Ugyanez vonatkozik a kerti sütögetéshez és grillezéshez használt tüzekre is.

A kerti munkákból származó elszáradt hulladékot tilos meggyújtani, kivéve, ha ezt külön jogszabály megengedi. Ilyen engedélyező rendeletet csak a települési önkormányzata adhat ki, a benne foglaltakat be kell tartani. A külterületi ingatlanokon gyújtott szabadtéri tüzet előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Az erdőtűzveszélyes időszakokban elrendelt országos illetve területi tűzgyújtási tilalom felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat. Ezek idején tüzet gyújtani még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos.

A jogszabályi és a rendeleti tilalom ellenére, illetve az érvényben lévő szabályozástól eltérő vagy
hatósági engedély nélkül történt tűzgyújtás miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

A tűzgyújtási tilalommal és az erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért kattintsanak ide
vagy itt is olvashatnak a témáról.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjeit itt és itt érhetik el.