Élményekkel és tudással is gazdagodtak Pakson

Atomfizikusok nem lettek ugyan, de sok élménnyel és tudással gazdagodva búcsúztak el a gyerekek az Atomenergetikai Múzeum pénteken záródó táborából. Bán Bence, a kalocsai Eperföldi Általános Iskola hetedikes diákja vidáman és készséggel mesélt tapasztalatairól. Nem titkolta, a táborba azért jött örömmel, mert vonzó volt a balatoni kirándulás és a többi tervezett program. – Most láttam először a Balatont. Voltunk a veszprémi állatkertben, strandolni, a Paksi Képtárban és sokat tanultunk itt a múzeumban – sorolta. – Atomfizikusnak még nem nevezném magunkat, de az atomerőműről jóval többet tudok, mint régen, eddig csak azt tudtam, hogy itt van, uránnal működik, innen kapjuk az áramot – mesélte.

Bolvári Anna, aki a kalocsai Belvárosi Általános Iskola 13 éves tanulója, arról mesélt, hogy faddiakkal volt egy szobában, akikkel nagyon jó barátságot kötöttek. – Biztosan lesz folytatás – jegyezte meg. Mesélt arról is, hogy járt már egyszer a múzeumban, de most sokkal többet láttak. A diákok a táborban töltött idő alatt tanultakról játékos formában számot is adnak minden évben két csapatba szerveződve. A Protonok és Neutronok idén nem bírtak egymással, a tábor történetében először döntetlennel végződött a verseny, aminek örömére búcsúzás előtt elfogyasztották a győzteseket illető tortákat.

– Igyekszünk változatos programot összeállítani, úgy, hogy egyaránt legyen benne szórakoztató és érdekes, de át tudjuk adni azokat az atomerőművel és működésünkkel kapcsolatos információkat, amiket fontosnak tartunk – fejtette ki a múzeum vezetője, Enyedi Bernadett. Azt mondta, örülnek, ha ezt úgy sikerült ötvözni, hogy a gyerekek jól érzik magukat, s közben sokat tanulnak. Ez a korosztály még szereti a játékos feladatokat, de már nyitott és érdeklődő a tudományos kérdésekre is – fűzte hozzá. A múzeumpedagógiai programba szorosan illeszkedő esemény valójában egy jutalomtábor, ahová a TEIT-települések iskoláiból azokat a diákokat hívták meg, akik tanulmányi eredményükkel, közösségépítő munkájukkal kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a tanév során.