Áramot termelt Paks II. novovoronyezsi referenciablokkja

A világ első 3+ generációs atomerőművét augusztus 5-én, pénteken hajnalban próbaüzemben rákapcsolták a hálózatra és mintegy 240 MW-os villamos teljesítményszinten, rövid ideig üzemelt. Jelenleg a világban Oroszországon kívül máshol is épülnek 3+ generációs atomerőművek – az USA-ban és Franciaországban is –, ám a novovoronyezsi 6-os blokk az első új generációs blokk, amely megkezdte az energiatermelést – adta hírül a Roszatom magyarországi partnere, a Kotimex.

A tervezett Paks II. atomerőműhöz hasonló, nyomottvizes VVER-1200-as novovoronyezsi 6-os blokkot moszkvai idő szerint pénteken hajnali 3 óra 35 perckor kapcsolták rá a hálózatra, próbaüzemben járatva meg a generátort. Ezt megelőzően számos ellenőrző vizsgálatot végeztek el különböző teljesítményszinteken, amelyek igazolták a blokk berendezéseinek megbízható működését. Az ipari méretű energiatermelés várhatóan 2016. év végén kezdődik meg, amikorra elvégzik az összes szükséges üzemi próbát.

Az esemény alkalmából Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a blokk párhuzamos kapcsolása hatalmas siker, amely megkoronázta az atomerőmű építése közben elvégzett hatalmas munkát.

Valerij Limarenko, a Paks II. projekt fővállalkozója, a NIAEP-ASZE-AEP Rt. elnöke azt hangsúlyozta, hogy az új blokk indításával az atomerőművi blokkok építése terén világelső Roszatom megerősítette vezető pozícióját. Mindez új lehetőségeket nyitva lehetővé teszi a vállalat világpiaci jelenlétének további növelését.
A 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokk innovatív megoldások egész sorát vonultatja fel, műszaki és gazdasági mutatói az elődeinél jobbak, működése teljességgel biztonságos és mindenben megfelel a NAÜ fukusimai baleset után támasztott követelményeinek. A blokktípus sajátossága, hogy számos passzív biztonsági rendszerrel szerelték fel, amelyek teljes áramkimaradás esetén a kezelőszemélyzet beavatkozása nélkül is képesek működni.