A turisztikai szakembereknek bejött Paks

Paks turisztikai potenciálja – az egész dél-dunántúli régióhoz hasonlóan – sokkal nagyobb, értékekben sokkal gazdagabb, mint amiről az emberek általában tudnak – mondta Gonda Tibor, az Orfűi Turisztikai Egyesület elnöke, aki más turisztikai szakemberekkel együtt érkezett Paksra egy szakmai tanulmányút-sorozat keretében. – Paks igen komoly turisztikai forgalmú desztináció lehetne és ezt nem az udvariasság mondatja velem – emelte ki. Véleménye alátámasztásaként két, a világpiacon divatos turisztikai terméket is megemlített példaként: a kulturális turizmust többek között a Lussoniummal, a képtárral és a városi múzeummal, illetve a gasztroturizmust, a paksi sillerrel és a halászlével.

Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turisztikai Ügynökség dél-dunántúli regionális marketingigazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a júniusban indított program keretében a régió turisztikai szakemberei látogatnak el egymáshoz azért, hogy tapasztalatot cseréljenek, megismerjék egymás kínálatát és teret kapjon a közös gondolkodás. Kiemelte, hogy Paks nagyon szerencsés helyzetben van, mert rendelkezik szállodákkal, erős a sportturizmus, valamint az atomerőmű bázisán a hivatásturizmus, a paksi halászlé pedig fogalom. Ugyanakkor a közvélemény igen markánsan az atomerőművel azonosítja a várost, és nem ismerik egyéb értékeit. Ennek megváltoztatása jelent nagy kihívást, tette hozzá.

– Sokan voltak kíváncsiak Paksra, nagy az érdeklődés a turisztikai szakemberek részéről a város iránt – ezt már Czink Dóra, Paks turisztikai referense mondta a tanulmányút kapcsán. Kiemelte, igen fontos, hogy a szakemberek között jó kapcsolat legyen, mert így bizalommal kérhetik egymás véleményét, segíthetik a másik munkáját. Kiemelten fontos, hogy létrejöjjön egy szakmai munkaszervezet Pakson, ami a turizmushoz kapcsolódó feladatokat száz százalékban el tudja látni – ezt jelenleg egyedül végzi. Arról is beszélt, hogy Pakson a következő jelentős turisztikai attrakció a közeljövőben megnyíló múzeumsziget lesz a teljesen felújított Deák-házzal.