Szent István ünnepén

– Ha ma is természetes a közös érdek tisztelete, ha nem az egyéni érdekek kerülnek előtérbe, ha természetes és mindenkire kötelező a jogszabály-követés, akkor a Szent István-i állameszme szellemiségét visszük tovább. Mint ahogy akkor is, ha politikai ellenfeleinket, a velünk egyet nem értőket nem üldözendő ellenségként kezeljük – mondta Süli János augusztus 20-i ünnepi beszédében hozzátéve, hogy István király intelmei ma is aktuális útmutatóként, modern eszmeként szolgálhatnak. A város előtt álló feladatokról is beszélt a polgármester. Mint elmondta, Paks a jelenlegi nehéz helyzetben is folyamatosan fejlődik: jövő hónapban nyitják meg a felújított Deák-házat, tervezik az új hajószínpadot, tervben van egy új médiacentrum kialakítása, a városháza felújítása, miközben folyamatosak az utcarekonstrukciók. Pályázatot írt ki az önkormányzat a Táncsics park, a volt konzervgyár, valamint a 6-os főút túloldalán a Duna-parton fekvő területek városszerkezetben betöltött szerepének újragondolására. – Kell és lehet is nagy terveket szőni, de ezeknek a terveknek szakmaiságon, hozzáértésen alapuló, sziklaszilárd pilléreken kell állniuk – emelte ki a városvezető. Szólt az atomerőmű-bővítésről is, amely ahogy fogalmazott, közös vállalkozás, mert nem csak a „kerítésen belül” folyik majd a munka, hanem a városban is, sőt szűkebb régiónkban is jelentős hatása lesz. A „kerítésen belül” a beruházó, a kivitelező felel az eredményért, a környezetünkben azonban nekünk kell megszervezni az oktatást, az egészségügyet, a közlekedést, a közszolgáltatásokat, olyan életminőséget biztosítani, amelyben nyugodt, szakszerű és minőségi munka folyhat az építkezésen és majdan az üzemeltetésben.

– Amíg azonban a beruházás nem kap zöld lámpát Brüsszelben, addig csak olyan előkészítő munkákat végezhetünk, amelyek nem járnak jelentős költséggel, elkötelezettségekkel, és Paks II-től függetlenül is hasznosak és szükségesek – hangsúlyozta. Ez az előkészítő munka már több éve megkezdődött: felmérések, tanulmányok vannak a várható feladatokról; a helyi építési szabályzat aktualizálása folyamatban van; a közlekedés fejlesztésére, és a vízszolgáltatás biztosítására vonatkozó koncepciótervvel is rendelkezik Paks, összegzett Süli János. – A jelenlegi városvezetés nagy támogatást, erős legitimitást kapott a választóktól. Remélem, jól tudunk élni ezzel a bizalommal, hiszen nagy felelősséget ró ránk – emelte ki hozzátéve, hogy a közösségért, a városért vállalt felelősség mellett – Szent István üzenete szerint – fontos a hitelesség, a példamutatás is.

A polgármester azzal zárta gondolatait, hogy készüljünk fel az évszázados feladatra, de védjük meg eddig létrehozott értékeinket, gyarapítsuk ezeket közösen, felelősségteljesen minden pedagógus, egészségügyi dolgozó, mérnök, gazdálkodó, vállalkozó és minden paksi polgár számára.

A városi ünnepségnek – ahol Szent István énekekkel közreműködött Juhász Kitti népdalénekes, valamint Morvai Tamás dzsesszgitáros – idén is része volt az új kenyér megszentelése és szétosztása. Míg a programok új helyszínén, az ASE-sportcsarnok melletti területen elkezdődött a templomi városi megemlékezés után a színpadi műsor a Pódium Táncstúdió, a Destiny’s Dancers és a Főnix Táncterem csapatával, valamint a gyermekprogramok, addig a 20-i rendezvénysorozathoz hosszú évek óta hozzátartozó Duna-átúszás elmaradt. Szabó-Rausch Ildikó, a Csengey Dénes Kulturális Központ szervezési vezetője elmondta, előírás, hogy ilyen jellegű rendezvénynél a víz hőmérsékletének minimum 20 Celsius-foknak kell lennie. Bíztak abban, hogy az úszás napjára felmelegszik annyira a folyó vize, hogy meg tudják tartani az átúszást, ám a reggeli mérésnél csalódniuk kellett. A döntést, hogy elmarad a várva várt csobbanás, egyhangúlag hozta meg a szakemberekből álló bizottság, azaz a vízi rendészet, a katasztrófavédelmi kirendeltség, a kompot üzemeltető Charon Kft., a Csengey-központ, valamint a Paksi Önkéntes Mentőcsoport. Mivel 2015-ben és 2013-ban a kedvezőtlen időjárás, 2014-ben pedig a Duna magas vízállása és vízének alacsony hőmérséklete miatt szintén meghiúsult az egyébként több hónapos előkészítő munkát igénylő úszás, így 2016 már a negyedik esztendő, hogy elmaradt. 2012-ben rendezték meg utoljára a programot, akkor közel 360-an vállalkoztak arra, hogy a túlpartról indulva átszelik a folyót.

A kulturális programok talán kárpótolták a közönséget. A délelőtti műsorblokk után egy kis pihenő következett, majd a Bíborka Néptáncegyüttes lépett fel, őket pedig a Szaggató zenekar, a Csillag Show-tánc Egyesület, a Duna-party Táncklub követte, itt volt a The Subrune zenekar és koncertet adott a Korál Forever. A Tűzvirág Táncegyüttes fergeteges műsorát követően kezdődött a tűzijáték. A napot retrodiszkóval zárták. Az új helyszín nagy előnye volt, hogy több lehetőséget adott gyermekprogramokra, amelyek sorában volt bábelőadás, íjászbemutató, lovaskocsikázás, népi játékok, kézműves foglalkozások, csapatjátékok, ugrálóvárak, barkácsolás és könyvtár-tér is.