Harmincéves az ESZI

Harmincéves az Energetikai Szakközépiskola, ez alkalomból ünnepi délelőttön emlékeztek a három évtizedre az ESZI sportcsarnokában. Szabó Béla igazgató elmondta, hogy az intézmény ismertsége és elismertsége évről évre növekszik. Tapasztalatuk, hogy aki az ESZI-ben végez, annak a szakmai bizonyítványa mögött valódi tudás van, márpedig a különböző cégek elsősorban azokat a szakembereket alkalmazzák, akik azonnal hadra foghatók a munkahelyen. – A nagy cégek sorban állnak a diákjainkért – fogalmazott, hozzátéve, az intézmény évek óta készül arra, hogy az atomerőmű-bővítéshez kapcsolódó feladatoknak eleget tegyen.
– Mi itt Pakson örülhetünk, hogy van egy van egy olyan szakközépiskolánk, amely biztosítja számunkra a szakember-utánpótlást – fogalmazott Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: míg Magyarországon már markánsan jelentkezik a szakemberhiány, addig náluk még éppen csak érezhető. A következő tíz évben több ezer ember képzésére lesz szükség az 5-6. blokk megépítéséhez és üzemeltetéséhez. Ez nemcsak az ESZI-re, hanem minden képző intézményre nagy feladatot ró.

Mittler István, az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy egy közel hétszáz diákkal és százfős kollektívával működő intézményben mindig vannak feladatok, folyamatos a karbantartás és a fejlesztés.

– Az iskolának nagy vágya, hogy új kollégium épülhessen. Van is erre megfelelő terület, ám az elmúlt 7-8 évben nem adódott a megvalósításhoz pályázati lehetőség – mondta Mittler István, hozzátéve, hogy nem adják fel. Újságírói kérdésre felidézte, hogy az ESZI-t 1986-ban azért hozták létre, hogy a meglévő négy blokk szakember-utánpótlását biztosítsák. A küszöbön álló bővítés kapcsán egészen biztosan sok szakemberre lesz szükség, közép- és felsőfokú végzettségűekre egyaránt. Előbbiek képzésében az ESZI-nek biztosan komoly szerepe lesz, és elképzelhető, hogy valamelyik egyetemmel együttműködve a felsőoktatásba is be fog kapcsolódni.

– Úgy tekintek az ESZI-re mint az életem egyik fő művére – fogalmazott Kováts Balázs, az iskola első igazgatója. Az ünnepségen bemutatott, az intézmény harminc évét összefoglaló kisfilm kapcsán megjegyezte, hogy éppen olyan gyorsan repültek az évek, amilyen gyorsan a film kockái leperegtek. – Jelenleg is az ESZI kuratóriumában dolgozom és megnyugvással figyelem, mi történik nap mint nap az iskolában.

Az ünnepségen hat munkatárs törzsgárdaoklevelet vehetett át, ők a kezdetektől fogva az intézmény dolgozói: Lacza Csaba, Muck Pálné, Pupp Ferenc, Tormáné Győrfi Éva, Szabó Béla és Szabó Sándor.