A szoptatást népszerűsítették

Azontúl, hogy a szoptatásnak fontos szerepe van a bensőséges anya-gyermek kötődés kialakításában, további előnye hogy az anyatej a baba számára a legoptimálisabb összetételű, a legjobban emészthető és hasznosuló táplálék, megfelelő hőmérsékletű, mindig kéznél van, és mivel nincsen mosogatnivaló, még környezetbarát is – erről is beszélt Peti Orsolya védőnő pénteken a Csengey Dénes Kulturális Központban a szoptatás világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A paksi védőnők a leendő szülőket, kismamákat, kispapákat hívták a találkozóra, amit – tekintettel a nyári szabadságolásokra – mindig szeptemberben tartanak meg. A rendezvény elsődleges célja az, hogy népszerűsítsék a szoptatást, hiteles, szakszerű információkat adjanak a szülőknek a témában.

– Előfordulnak olyan helyzetek, amikor hozzáértő segítségre lehet szüksége az anyukának, hogy szoptatni tudjon, ilyenkor bátran kérjék védőnőjük segítségét – emelte ki a védőnő, hozzátéve, hogy a városban képzett szoptatási tanácsadó is dolgozik. A szakma a kizárólagos szoptatást egyébként a pici féléves koráig ajánlja, majd megfelelő táplálékkiegészítéssel a gyermek kétéves koráig, illetve fontosnak tartják, hogy egyéves korig a baba táplálékának nagyobb hányada anyatej legyen.

Minderről előadás keretében tájékoztatták az érdeklődőket a Csengey központban megtartott idei rendezvényen, ahol szó volt még a Dévény-tornáról, a babahordozásról, a babamasszázsról, a babajógáról és a mosható pelenkáról is, valamint elhívták a rendezvényre az Ökocsigát és egy kis műsorral is kedveskedtek a megjelenteknek. Magyarországon egyébként jók a mutatók, az anyatejjel táplált babák aránya négy hónapos korig 50, hat hónapos korig 35 százalék. Egyéves korra ez az arány 28-30 százalékra csökken, ami világviszonylatban pár százalékkal elmarad az átlagtól.