Szájer: a népszavazás észhez térítheti Európa vezetőit

Az október 2-i népszavazással a magyar emberek világosan kimondhatják, hogy nem kérnek a kötelező betelepítési kvóta rendszeréből, mondta Szájer József paksi látogatása alkalmával. Az Európai Parlament fideszes képviselője elmondta: Európa olyan döntéseket hozott, amelyek nem felelnek meg a magyar érdekeknek. Az elmúlt év során több olyan döntés is született az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben, amelynek értelmében Magyarországnak is el kellene fogadnia egy kötelező betelepítési kvótát, ami minden települést, így Paksot is érintené.

Jelenleg több olyan jogszabálytervezet is az európai intézmények asztalán van, amely tovább szigorítaná ezt a rendszert, a betelepítést elutasító országokat pénzbüntetéssel sújtaná, és egyszerűsítené a családegyesítésre vonatkozó szabályokat. – Ha nem állunk ellen e törekvésnek, akkor elképesztő számban fognak Európába érkezni a migránsok. A népszavazás alkalmas eszköz lehet, hogy észhez térítse az európai vezetőket – fogalmazott Szájer József.

Magyarország a kötelező betelepítést minden formában elutasította és a visegrádi országokkal együtt azt javasolja, hogy a terhek viselésébe ne csak bevándorlók befogadásával lehessen beszállni, emlékeztetett a politikus. – Ezt vállalják azok az országok amelyek már amúgy is rendelkeznek ilyen hagyományokkal. Mi megvédjük Európa határait, hogy ne jöhessenek be, mert ha egy migráns nem is kapja meg a menekültstátuszt, akkor is gyakorlatilag lehetetlen kiutasítani Európából – figyelmeztetett Szájer.