Jó tudni: bírság helyett engedélyt kaphatnak az illegális kutak

Szankciók nélkül kaphatnak fennmaradási engedélyt a 2016. június 4. előtt enélkül fúrt, illetve üzemelő kutak, jelent meg a hír a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél. A jegyzőtől akkor, ha a kút háztartási igényt elégít ki, és legfeljebb évente 500 köbméter vizet szolgáltat talajvízből vagy vízparti vízből, valamint nem érint vízbázisvédelmi területet. Ettől eltérő esetben a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is.

Amennyiben a kút megkapja a fennmaradási engedélyt és 2016. június 4. előtt fúrták, a tulajdonosát nem bírságolják meg. A kút létesítésének időpontját szükség esetén bizonyítani kell, ha ugyanis a megadott dátum után létesítették, akkor a fennmaradási engedélyt az eljáró hatóság kiadja, ám ugyanakkor bírságot is kiszab. Más esetben – ha például a hatóság nem engedélyezi a kút fennmaradását – elbontására, megszüntetésére kötelezik a kérelmezőt. Az engedélyezési eljárásról itt találnak részletes tájékoztatót.