A város legrangosabb kitüntetéseit kapták

Paks város legmagasabb rangú kitüntetése a díszpolgári cím, amely azoknak a – tevékenységüket nemzetközi vagy országos szinten kimagaslóan művelő – személyeknek adományozható, akik származásukkal vagy munkásságukkal kötődnek Pakshoz, illetve tevékenységük Paks város fejlődésére jelentős hatást gyakorolt. Az elismerést az október 23-i ünnepségen adják át.

Paks Város Képviselő-testülete idén díszpolgári címmel tüntette ki Szabó Benjamint. A műszaki egyetem hallgatója volt, szovjet ösztöndíjjal szerzett villamosmérnök diplomát, majd szakmai pályafutását Ajkán kezdte a villamosenergia szektorban, aztán 1961-ben igazgatója lett az erőműnek. Szabó Benjamin vagy, ahogy sokan ismerik Béni bácsi fiatal mérnökként ott volt a Paksi Atomerőmű létrehozásának első lépéseinél, később a „nagy mű” megvalósulását miniszteri biztosként, erőmű igazgatóként, majd kormánybiztosként is irányította. Szabó Benjamin erősen kötődik az atomerőműhöz, atomenergiához, az atomerőmű neve pedig összeforrt Pakssal. Személyes élményeiről az erőmű építéséről, az akkori gazdasági-társadalmi életről hiteles képet alkot ATOMkorkép című könyvében. 2014 novemberében a Paksi Atomerőmű már elismerte Szabó Benjamin munkásságát. Ő szerényen így ír könyvében a sorsdöntésről: Mostanában úgy szokták mondani, hogy „jó időben jó helyen kell lenni”. A lényeg az, hogy a „kijelölés” az akkori és a mai szemmel is több szempontból nagyon jól sikerült.

A Pro Urbe Emlékérem azoknak adományozható, akiknek tevékenysége a város gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődésében kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult. A kitüntetést hagyományosan az október 23-i városi ünnepi esten adják át. 2016-ban Herczeg Józsefnek, Iker Lászlónénak és a Paksi Hírnök szerkesztőségének ítélte oda a képviselő-testület a rangos elismerést.

Herczeg József évtizedeken keresztül eredményes szakmai és kulturális munkát végzett. Választott városvezetőként, képviselőként Paks fejlesztésének több évtizedig aktív, segítőkész szervezője, irányítója volt, a Paks Városért Mozgalom civil szervezet elnöki posztját is betöltötte. A testvárosi kapcsolatok kialakításában meghatározó szerepe volt. Ezek a kapcsolatok a szakmai, kulturális és sport területen is kimagaslóan aktívak voltak. Számtalan cserelátogatás valósult meg az ő szervezésének, közreműködésének köszönhetően. A város külkapcsolatai Reichertshofen után további településekkel is bővültek. Munkájának köszönhetően nagyon sok paksi diák járhatott Németországban, s a többi testvértelepülésen, de a vállalkozók, civil szervezetek, kulturális csoportok is lehetőséget kaptak egymás megismerésére. Alpolgármesterként és külkapcsolatokért felelős tanácsnokként bővítette és továbbfejlesztette a testvérvárosok együttműködését. Egy súlyos műtétből lábadozva Herczeg úr nem tudta személyesen átvenni a díjat. Köszönetét fejezte ki a testületnek, polgármester úrnak és a város lakosságának.

Iker Lászlóné elismerése. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Iker Lászlóné elismerése. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Iker Lászlóné, Csöpike néni. A gyémánt diplomás pedagógus példája a bizonyíték arra, hogy egy igazi pedagógus munkássága nem ér véget a nyugdíjba vonulással. Csöpike néni már több mint két évtizede élvezhetné a nyugdíjasoknak kijáró pihenést, de ő továbbra sem tud meglenni a gyerekek, a pedagógus kollégák társasága nélkül. A sóstói tábor lelke ő, aki gondnokként minden évben szeretettel várja és fogadja a táborozókat. Hihetetlen szorgalommal, empátiával és kedvességgel igyekszik a vendégek kényelmét, kikapcsolódását és jó érzését szolgálni. Szinte nincs olyan paksi gyerek, aki ne találkozott volna vele, de nem csak a táborozó gyerekek, hanem a Sóstón nyaraló családok és közösségek is ismerik, elismerik a munkáját. Kedvessége, személyisége nagy szerepet játszik abban, hogy többen visszatérnek a táborba. Minden esztendő májusától egészen a táborozási időszak végéig ott találjuk szeretett birodalmában Csöpike nénit, ezt a kedves, gondoskodó örökifjú tanító nénit.

A Paksi Hírnök szerkesztőségét is díjazták. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A Paksi Hírnök szerkesztőségét is díjazták. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Paksi Hírnök immár 27 éve része a város életének. 2005 óta minden második héten, ingyenesen vehetik kézbe a paksi polgárok. A 25. évfolyamánál tartó újság (a lap megjelenése 2003-ben és 2004-ben szünetelt) a kezdetektől fogva nemcsak tájékoztató funkcióval bír, de közéleti és kulturális szerepet is betölt. A lap fóruma volt a polgárokat érdeklő, érintő vitáknak, helyet adott a véleményeknek pro és kontra. Kiemelten fontos szerepet kapott a lap az országgyűlési és a helyhatósági választások idején, amikor kiegyensúlyozottan mutatta be a jelöltek programját. Emellett folyamatosan beszámolt a paksi testület, a képviselők és a polgármesteri hivatal munkájáról. Az újság számos, Paks életét meghatározó folyamat krónikása volt. A város életében fontos szerepet játszó paksi atomerőmű és a bővítés hírei kiemelt helyet kapnak a Paksi Hírnökben. A hírek mellett helytörténeti írások is színesítették a Paksi Hírnököt, amelyek segítik felidézni a város múltjának egy-egy szeletét. Néhány éve a nyomtatott Paksi Hírnök mellett a weben és több közösségi oldalon is megjelenik a város lapja.