Díjazták a tehetséget (fotógalériával)

Az anyanyelvi kultúra, a művészet, a tanulmányi munka és a sport területén kimagasló eredményt elérő diákok és a felkészítők tevékenységének elismerése, ösztönzésük a további sikerekre, eredményekre – ez a célja az önkormányzat és az atomerőmű által létrehozott Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítványnak. A szervezet idei pályázatának keretében 27 diákot, egyéni és csapatteljesítményeket díjazott a kuratórium, valamint két felkészítő pedagógus is elismerést vehetett át, melyeket Dávid József, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Hamvas István az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Süli János polgármester adtak át. Az alapítvány két évvel ezelőtt szigorított a pályázati feltételeken, azóta a korábbiaknál jóval komolyabb teljesítménnyel lehetett csak a díjazottak közé kerülni. Az alapítvány ezzel tovább kívánta emelni a díj rangját, ahogy azzal is, hogy azóta már nem önálló gálán, hanem a városi ünnepi esten adják át az elismeréseket.

Tatai Benjámin az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 10. osztályos, informatika szakos tanulója, aki a történelem iránt is érdeklődik. 2015-ben indult először a László Gyula Regionális Történelemversenyen, ahol a szakközépiskolák kategóriájában 1. helyezést ért el. 2016-ban ugyanezen a versenyen a szakközépiskolák kategóriájában szintén 1. helyezettként végzett.

György Péter is az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium diákja, környezetvédelmi technikus szakon tanul. Többek között 2014-ben a Csengey Dénes Kulturális Központ által szervezett Ifjú Tudor versenyen elnyerte a Tudorka-díjat, majd arany minősítést szerzett. 2015-ben a Vak Bottyán gimnázium által szervezett Bottyán Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián Paks élővizeinek analízise című tudományos dolgozatával és prezentációjával arany minősítést szerzett.

Fenyvesi Tekla szintén az Energetikai Szakgimnázium és Kollégiumban tanul idegen nyelvi titkár szakon. Joggal érdemelte ki idén májusban az ESZI kiválósága díjat. A 2014/2015-ös, valamint a 2015/2016-os tanévet egyaránt kitűnő eredménnyel zárta. 2014-ben az országos szövegszerkesztő versenyen VI. helyezést ért el, az Implom József helyesírásverseny megyei döntőjén 2. helyezett lett. A 2015/2016-os tanévben a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyén, ügyviteli alapismeretek tantárgyból, az országos döntőben 1. helyen végzett.

Molnár Martin a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 10. osztályos tanulója. Érdeklődési körébe elsősorban a matematika és a kémia tartozik, de tehetséges fotós is, valamint évek óta tagja a dunaszentgyörgyi népi együttesnek. 2014-ben a Bolyai Matematika Csapatversenyen csapatával 2. helyezett lett, 2015-ben a Hevesy György Országos Kémiaverseny Tolna megyei döntőjében 8. helyezett lett, 2016-ban a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen 10. helyezést ért el, az Irinyi János Országos Kémiaversenyen megyei fordulójában pedig 1. helyen végzett.

Fejes Márk Ferenc szintén a Paksi Vak Bottyán Gimnázium diákja, 11. osztályba jár. Matematikából és kémiából kimagasló versenyeredményei vannak, egyedül és csapatkapitányként is megállja helyét a különböző tudáspróbákon. Jól megfér egymással számára a sport és a tanulás, hiszen az iskolában is kiemelkedően teljesít és mellette focizik a PSE U-17-es csapatában. 2012-ben a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei 1. helyezettje lett, a 2014/2015-ös tanévben megyei matematikaversenyen ugyancsak 1. helyezést ért el, 2016-ban az Irinyi János Országos Kémiaversenyen megyei 1. helyen végzett.

A Number nevű csapat tagjai, Sáfrány Dániel, Kövér Zsófia, Domonkos Ádám, Szarvas Bence és Strobl Emma is mindannyian a Paksi Vak Bottyán gimnázium tanulói. Rendszeresen vettek részt a Bolyai Matematika Csapatversenyen, és tapasztalataikat jól hasznosítva a Bolyai-verseny 2015. évi Tolna megyei döntőjén 1. helyezést érték el, ezzel bejutottak az országos döntőbe. A versenyek során bizonyították, hogy eredményesen tudják felosztani a feladatokat, a jó ötletek gazdáit a precíz feladatmegoldás kivitelezői segítik.

A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ritmikus gimnasztika csapata, amelynek tagjai Hanol Márta, Major Diána, Trojnár Vivien és Zántó Réka az edzéseken nagyon fegyelmezetten dolgoztak, a gyakorlatokat igyekeztek mindig a legpontosabban végrehajtani. Kitartó munkájuk eredményei a következők: 2013-ban a Diákolimpia Nyugat-magyarországi régiójában II., 2014-ben ugyanezen a versenyen első helyezés, 2014-ben Nagyatádon az Országos Diákolimpia döntőjében III. helyezést értek el, a Széchenyi Kupán kétszer is a dobogó legmagasabb fokára állhattak. A Berczik Sára Országos Emlékversenyen és a Pilis Kupán bronz minősítést szereztek.

A Paksi Deák Ferenc Általános Iskola Deáksrácok elnevezésű floorballcsapata – Tell Balázs, Szekszárdi Milán, Vidákovics Elián, Nagy Márió, Flaisz Denisz, Bognár Alec és Varga Márton – is elismerést kapott. Kiskoruk óta sportolnak, tehetségüket már 2. osztályosként az I. korcsoportos diákolimpia országos döntőjében elért 1. helyezéssel megmutatták. A diákolimpiai versenyeken alsós koruk óta egy csapatot alkotnak és nagyon sok sportágban versenyeztek, érem nélkül ritkán tértek vissza iskolájukba. Legtöbbjük emellett az Atomerőmű Sportegyesület és a Paksi Sportegyesület kosárlabda, cselgáncs, kajak-kenu, labdarúgás, karate szakosztályaiban sportol. Az iskolai sportkörben floorballoztak, ebben a sportágban érték el legjobb eredményeiket: 2016-ban kispályás floorball diákolimpia IV.  kcs. országos döntőben II. helyezés, 2016-ban nagypályás floorball diákolimpia IV. kcs. országos döntőben I. helyezés.

Hornyánszki Lilla Christiane első osztályos kora óta cselgáncsozik az Atomerőmű Sportegyesületnél. A Bezerédj Általános Iskola tanulójának tanulmányi munkája is kitűnő. Edzői szerint tehetsége korán megmutatkozott, az edzéseken mindig a maximumot nyújtja. Legjobb eredményei: országos diákolimpia, Cegléd: III. hely, Nemzetközi Atom Kupa, Paks: II. helyezés, Diák A, Diák B Magyar Kupa, Tata: III. hely, nemzetközi verseny, Strasswalchen: I. helyezés.

Kiss Dóra a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban tanul, edzője szerint az első pillanattól nagy lelkesedéssel és szorgalommal végzi a feladatokat. Eredményei mind a tanulásban, mind az edzésmunkában a kiválóak közé emelik. A 2015. évi diákolimpia döntőben elért III. helyezése nagy lendületet adott a további munkához. Az idei évben kategóriát váltott, az előző év és a reflexíj biztos alapokat adott a csigás kategóriához. Íjának és technikájának finomhangolása után a világbajnoki szereplés szinte tökéletesre sikerült, a verseny végén a világbajnoki dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Fehér Zsolt János 2010 óta karatézik. Kaposszekcsőn kezdett sportolni, 2013 óta a Paksi Sportegyesület tagja, az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium tanulója. 2014-ben elnyerte a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet. Rendkívül szorgalmas versenyző, az edzéseken támogatja, segíti csapattársait, rendszeresen részt vesz a megméretések szervezésében és lebonyolításában, kimagasló eredményei miatt csapattársai felnéznek rá. Kimagasló nemzetközi eredményei: sokszoros magyar bajnok, 2013-ban Európa Kupán III. helyezett, 2014-ben világbajnokságon I. helyezett, 2015-ben világbajnokságon III. helyezett.

Leber Veronika, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulójának művészeti tevékenységében a szépírói a leginkább elismerésre méltó, ezzel érdemelte ki az alapítvány jutalmát. Írásai megtalálhatók a gimnázium legutóbbi évkönyvében, versei 2016-ban a Tolna megyei írók Kézjegy antológiájának 22. kötetében is megjelentek. Gitárosként együttesével a Helikon ünnepségeken ezüst és bronz minősítést szerzett, és eredményesen szerepelt helyi képzőművészeti versenyeken is.

Dénes Kornél Máté a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákja. Homeland című kisfilmjével sikeresen pályázott az 5. Ökumenikus Filmszemlén Szülőföld témában. A filmetűd szépen komponált képei a zord szépségű táj, a megpróbáltatásokat leküzdő ember arca és a kísérőzene harmóniája a téli Gyapa-pusztát, az ember és a természet együttélését jeleníti meg. A szemle országos döntőjén kategóriájában harmadik helyezést ért el és elnyerte a Keresztény Élet Portál különdíját.

Hora Dániel 2010-ben kezdte zeneiskolai tanulmányait, két év előképző után az ütőhangszerek mellett döntött. Kitartó munkával, sok gyakorlással sikerült kedvenc hangszerén, a marimbán, olyan szintre fejleszteni tudását, aminek birtokában már szerepelhetett különböző versenyeken, találkozókon. Tagja a Paksi Pro Artis Művészeti Iskola fúvószenekarának. Első igazi sikerét 2015-ben Szombathelyen dunántúli regionális versenyen érte el, majd következett egy országos megméretés ahol dicséretet kapott, aztán 2016-ban újabb régiós verseny Pécsen, amit kiemelt aranyminősítéssel zárt.

Tehetséggondozás kategóriában két díjazott volt az idei pályázatban. Ácsné Tamási Éva biológia–technika szakos tanár 1983-tól tanít a Deák Ferenc Általános Iskolában. Szaktanárként, osztályfőnökként, munkaközösség-vezetőként a tantestület meghatározó tagja. Tanítványai legjobb eredményeiket a Kaán Károly országos természet- és környezetismereti versenyen valamint a Herman Ottó országos biológiaversenyen érték el, közülük többen elnyerték a Tehetséges paksi fiatal címet. Kiemelkedő szerepe van abban, hogy a Deák iskola, először 2007-ben elérte az Ökoiskola címet, 2014-től pedig az Örökös Ökoiskola címet.

Boa Andrásné Süveges Ágnes matematika–fizika szakos tanár, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában dolgozik. Munkáját nagyfokú hivatástudat, alaposság jellemzi, szaktanári, osztályfőnöki munkájában magas fokú minőségigény mutatkozik, munkaközösség vezetőkén sok kolléga elismerését kivívta. Sikerrel készítette fel diákjait a Zrínyi Ilona, a Varga Tamás, a bátaszéki, valamint a Kalmár László matematikaversenyekre, a Jedlik Ányos és Öveges fizikaversenyekre. Több évtizedes kiemelkedő pedagógiai munkásságáért, a tehetséggondozásban, a harmonikus személyiségfejlesztésben elért eredményeiért méltó a Tehetséges Paksi Fiatalokét Alapítvány kuratóriumának díjára.