Gondoskodik a hajléktalanokról Paks

Nappali melegedőt alakítanak ki a hajléktalanoknak a Síp utcában. Bár az önkormányzatnak erre nincsen törvényi kötelezettsége, társadalmi és szakmai igényeknek tesz eleget az intézmény létrehozásával. Nyáron elkészültek a szigorú hatósági előírásoknak megfelelő tervek a megvásárolt ingatlan átépítésére, a felújításra a DC Dunakom Plusz Kft. kapott megbízást. A mintegy 23 millió forintos beruházás során a szigetelt házban egy szobát, egy melegítőkonyhát, férfi, női és mozgáskorlátozott vizesblokkot alakítanak ki, valamint új nyílászárókat építenek be. Az udvaron lakókonténert helyeznek el, hogy minden utcán élőt fogadhassanak. A felújítás december végére készül el.

Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatójának tájékoztatása szerint a téli időszakban elsősorban az életmentésre fókuszálnak, de a segítő munkát előtérbe helyezve különböző speciális szolgáltatásokat is biztosítanak majd az intézményegységben. – A lakhatás megoldásához, a munkahelykereséshez, ezzel pedig az önálló életvitel kialakításához támogató hátteret nyújtunk – mondta el a szakember. A melegedő napközbeni tartózkodásra és programokra biztosít lehetőséget, a hajléktalanok főzhetnek, tisztálkodhatnak majd. Pakson 10-15 embert tud fogadni a nappali melegedő, de mivel az ellátást önként vehetik igénybe és kötelező a házirend betartása, még bizonytalan, hányan élnek majd a lehetőséggel.

A paksi hajléktalanszálló még 2014-ben zárta be kapuit, azóta intézményesült formában nem működött szolgáltatás az otthontalanok ellátására.