Számos terv született az új városközpontra

A város előtt álló településfejlesztési feladatokra való felkészülés jegyében augusztusban városrendezési ötletpályázat jelent meg „Paksi új városközpont” címmel. A kiíró önkormányzat célja az volt, hogy feltárja a Táncsics park, a volt konzervgyár, valamint a 6-os főút túloldalán a Duna-parton fekvő területekben rejlő fejlesztési lehetőségeket. A felhívásra tíz érvényes és egy érvénytelen pályázat érkezett, a beadott anyagokat kilenctagú bírálóbizottság zsűrizte szakértők bevonásával.

– Eredményes és sikeres volt a pályázat. Ugyanakkor kis hiányérzetünk van, mert tipikus első helyezett, kerek, jó, megvalósítható koncepcióterv nem volt a pályázati anyagok között – mondta el Horváth András. Paks főépítésze, a zsűri társelnöke hozzátette: – 14 millió forint összdíjazással második és harmadik helyezést osztottunk ki, valamint rangsorolás nélkül két másik pályaművet is megvételre érdemesnek értékeltük. Az ötletpályázat sajátos kategória, itt nem arra választunk ki egy konkrét munkát, hogy azt tovább tervezzük, hanem az a cél, hogy az ötletek alapján a város pontosítani tudja tervezési programját.

– Érkeztek megvalósítható, ám drága, bátor ötletek is. Volt, aki a Tesco, a Penny és az ÖMV lebontásával növelné a város központi terét. A Táncsics parkot a legtöbben zöldfelületként hasznosítanák, akadt, aki a területen lévő ingatlanok kisajátítását is javasolta – erről Süli János beszélt az értékeléskor. A polgármester hozzátette: az elképzelések megvalósításáról csak a rendelkezésre álló források és a partnerek ismeretében dönthet a városvezetés. – Ha nem lesz bővítés, akkor ezeket az álmainkat nem tudjuk megvalósítani, az önkormányzatnak erre nincs pénze. Ahhoz, hogy a vizsgált területre új városháza épülhessen, beköltözzön a szakképzőiskola, és kollégium is épüljön a paksi középiskolások számára, vagy például ahhoz, hogy ideköltözzön az atomerőmű múzeuma, látogatóközpontja és oktatási központja, előbb ki kell vásárolni a volt konzervgyár területén lévő ipari üzemeket és telepeket. Ezek mind jelentős forrást igényelnek. Ha nem lesz Paks II., akkor apró lépésekben tudunk fejleszteni, ám a nagyszabású tervek pénz és funkció hiányában nem valósíthatók meg – szögezte le a polgármester.

A beérkezett pályázatokat nyilvánosan is bemutatják: a Csengey Dénes Kulturális Központban november 15-én 17 órától Horváth András főépítész és a tervezők ismertetik az ötletpályázatra készített elképzeléseket. Szeretnék, ha a lakosság is elmondaná a véleményét, hogy a fejlesztési munka ezek ismeretében folytatódjon.