A Magyar Diaszpóra Tanács előtt is bemutatkozott az Örökségünk

A Magyar Diaszpóra Tanács előtt mutatkozott be az Örökségünk mozgalom. A világban szétszóródott magyarság határokon átívelő összetartozását, a diaszpóra magyarságának megőrzését, az anyaországgal való kapcsolatuk erősítését szolgáló, 2011-ben létrehozott tanács hatodik ülését tartja november 30-án, Budapesten, a Várkert Bazárban. Igény volt rá, hogy bővítsék a találkozó programját, így jött létre a nulladik nap, amely kötetlenebb eszmecserére adott alkalmat.

A neszmélyi Hiltop Borhotel és Étteremben tartott találkozó az Örökségünk mozgalom bemutatásával vette kezdetét. Vida Tünde ötletgazda az új videóklip bemutatása után beszélt arról, hogy kevesebb mint egy év alatt milyen nagy utat járt be Gyulai István szerzeménye. Kiemelte, hogy a második értékelésig 110 videó érkezett, de továbbra is várják a csatlakozókat, ennek ösztönzésére újabb pályázatokat hirdetnek. Felidézte, hogy az Örökségünkről Böjte Csaba azt mondta: ez egy újabb szál, ami élővé teszi, erősíti a nemzet szövetét. Iochom Zsolt csíkszeredai újságírótól pedig azt idézte: ez a dal körbeöleli a világ magyarságát. Vida Tünde végezetül azt kérte a Magyar Diaszpóra Tanács tagjait, hogy vigyék hírül, népszerűsítsék a mozgalmat, amely arra hivatott, hogy erősítse a köteléket a világ magyarsága között, felhívja a figyelmet az anyanyelv megőrzésének fontosságára.

Az összejövetelen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár – aki egyben az Örökségünk mozgalom egyik védnöke is – arról szólt, hogy a kormányzat elhatározása erősíteni a kapcsolatot a világban szétszórt magyarsággal. Cél, hogy megtalálják, megszólítsák, megtartsák, az anyaország és a nemzettársaik ügyében érdekelté tegyék a őket.

A Magyar Diaszpóra Tanács találkozója másnap, immár a hivatalos üléssel Budapesten, a Várkert Bazárban folytatódott.

A tanács a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek fóruma, amely a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit tartja szem előtt, valamint megteremti önálló képviseletét.