Nagy durranásra készülnek a 25. Gastroblues Fesztiválon

A legutóbbi fesztivál legjobb előadásai, koncertrészletei kerültek fel arra a DVD-re, amely a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál kiadványainak legújabbja. A lemezt hétvégén, a már hagyományos kísérőprogramok egyikén mutatták be. Gárdai Ádám szervező úgy fogalmazott, feltett szándékuk a blues népszerűsítése, s ezt nemcsak a fesztivál keretében, hanem az év során több program segítségével is megteszik. Azt is felidézte, hogy indulása, azaz 1993 óta komoly fejlődésen ment keresztül a program, mára kiteljesedett, soknemzetűvé és vele együtt a határokon átnyúló magyar kapcsolatok színterévé vált amellett, hogy a zenét minden alkalommal gasztronómiával és borbarát találkozóval fűszerezik. Így volt ez a hétvégi lemezbemutatón is, ahol sok szó esett a jövő évi, jubileumi fesztiválról. Hogy kik lesznek az előadók, még nem árulták el, de azt igen, hogy már folynak a tárgyalások. Programot, legalábbis a legnevesebb előadókat illetően tavaszra ígértek. Azt viszont már most elmondta Gárdai Ádám, hogy egy különleges borházasítás készül a 25. alkalomra. A fesztiválon részt vevő szekszárdi, villányi, Balaton-környéki és határon túli borászok egy vörös cuvée-t készítenek. Fenhetik a fogukat a lemezgyűjtők is, lehetőségük lesz tovább gyarapítani a Gastroblues Fesztiválról szóló gyűjteményüket, mert jubileumi kiadvány is készül.

A mostaniról egyébként elárulta Gárdai Ádám, hogy két és fél órába próbálták belesűríteni az elmúlt fesztivál legszebb pillanatait, beleértve a templomi és csarnokbéli koncerteket, a neves sztárokat és paksi előadókat. Külön kiemelte a PistiEstet, amely az Örökségünk dallal került fel, ami Paksról indult útjára, hogy a határokkal mit sem törődve elérje a világ magyarságát. A Gastroblues Fesztiválnak a zene és a remek ételek, borok népszerűsítése mellett szintén küldetése a kapcsolattartás a határon túl élő magyarsággal. Ahogy a fesztiválon, úgy a mostani lemezbemutatón is itt voltak Paks testvértelepüléseinek delegációi. Jenei Károly viski református lelkész itt számolt be örömmel arról, hogy hosszú évek erőfeszítéseinek eredményeként elkészült a magyar óvoda, amely hozzávetőleg száz kisgyermek számára tudja biztosítani, hogy megtartsa anyanyelvét. Paks és a Gastroblues komoly segítséget, anyagi támogatást nyújtott a megvalósításhoz.
Süli János polgármester győzelmi érzésnek nevezte ezt a pillanatot. A Gastrobluesról pedig azt mondta, a jubileumra egy eddigieknél is nagyobb durranással készülnek. A fesztivál messzire viszi a város hírét, amelyet sokan ugyan csak az atomerőműről ismernek, de az ilyen programok bizonyítják, hogy Paks nemcsak az energia, hanem a kultúra és a sport városa is.

A bemutatóval egy időben útjára indult egy fotó-összeállítás is, amelyet a remények szerint az ország több pontján láthatnak. Mostanáig Dunaújvárosból, Hódmezővásárhelyről és Szegedről érkezett invitálás a kiállítás számára – tájékoztatott Gárdai Ádám.

Az idei fesztiválról, jövő évre vonatkozó tervekről szóló sajtótájékoztató után a hagyományos helyszínen, a Dunakömlődi Faluházban vonultatták fel a finom ételeket és borokat a lemezbemutatóra hívott együttesek koncertjei mellé.