Nem okoz gondot a jégzajlás az atomerőműnél

Egy jégtörő és két uszály gondoskodik arról, hogy jégtorlasz ne gátolja a paksi atomerőmű hűtővízellátását. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató arról számolt be, hogy hetekkel ezelőtt, amikor megérkeztek az előrejelzések a mostani időjárásról, felvették a kapcsolatot a Bajai Vízügyi Igazgatósággal, amely készenlétbe helyezett két uszályt és egy jégtörő hajót.

– Ezek, amikor elérkezett az idő, meg is érkeztek. A két uszály biztosítja, hogy a jégtáblák ne ússzanak be a melegvizes csatornába – részletezte a kommunikáció igazgató. Azt mondta, egyéb intézkedéseket is tettek, például a melegvizes csatornából visszakeverik a vizet és ezzel megoldják, hogy a hidegvizes csatorna is jégmentes legyen. Hangsúlyozta, minden technikai feltétel adott, hogy tudják kezelni a helyzetet. Azt is elmondta, hogy a hűtővíz alacsony hőmérséklete még javít is a blokkok hatásfokán, ezért azok névleges teljesítmény felett üzemelnek. Az alacsony vízhozam sem okoz gondot, van elegendő víz a Dunában. Az atomerőműben van egy háromfokozatú intézkedési csomag alacsony vízállás esetére, de dr. Kovács Antal szerint most nem prognosztizálnak olyan vízszintcsökkenést, ami különösebb problémát okozna.

Arra is emlékeztetett, hogy a fukusimai baleset után külön hangsúlyt helyezett az Európai Unió arra, hogy megvizsgálják, felkészültek-e, ellenállnak-e az atomerőművek a ritkán tapasztalható környezeti hatásoknak. Az ennek nyomán Pakson is elvégzett, sokat emlegetett stresszteszt, azaz a célzott biztonsági felülvizsgálat a magas víz, az alacsony víz, a földrengés és az egyéb hatások mellett a folyó jegesedésére is kitért.