Halálos veszély a kemény fagy a denevéreknek

Drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma a megszokottnál hidegebb időjárás miatt. A fagyos időben repülésre képtelen állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak, hívja fel a figyelmet a Mályi Természetvédelmi Egyesület szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében.

A denevéreknek a -8 Celsius fok alatti hőmérséklet már komoly problémát okozhat. Ezek az állatok a településeken elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén alusszák téli álmukat. A hideg időjárás miatt a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a védett állatnak nyilvánított denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát veszítenek, és mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.

Azt tanácsolják, hogy ha valaki földre esett denevért lát, szerezzen egy jól zárható kartondobozt, fúrjon rá apró szellőzőréseket, majd tegye bele az állatot. Az esetleges harapás elkerülése érdekében mindenképpen kesztyűt kell húzni. Ha valaki így sem szívesen érne hozzá a bőregérhez, akkor nyúljon alá egy kartonpapírral, így könnyen felemelheti. A dobozt vigye fagymentes, meleg helyre és tárcsázza a 30/689-27-27-es számot. További információt a témában itt találnak.