Megsokasodtak a nukleáris hatóság feladatai

Biztonságosan működtek 2016-ban az OAH által felügyelt létesítmények. A magyar nukleáris hatóság idén – várhatóan az év első felében – dönt a Pakson tervezett atomerőművi blokkok telephelyengedély-kérelméről és a paksi 4. blokk üzemidő-hosszabbításáról – hangzott el az Országos Atomenergia Hivatal szokásos évértékelő, évindító sajtótájékoztatóján Budapesten.

Fichtinger Gyula főigazgató elmondta, hogy megsokasodtak a feladataik, ezért a létszámot is növelni kellett. Mostanra megkétszereződött a hatósági dolgozók létszáma. Az év elejétől a hivatal sugárvédelmi hatósági feladatokat vett át, így négyezerrel nőtt a partnereik száma. 2016. január 1-től az OAH jár el általános építésügyi hatóságként és általános építésfelügyeleti hatóságként a létesítmények biztonsági övezetével érintett ingatlanok esetében. 2014-ben vették át a radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyeletét, melyekre 2016-ban teljes mértékben kiterjesztették a hatósági eszközrendszerének alkalmazását – részletezte a főigazgató, aki szerint sikerrel vették a kihívásokat.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016 végén kiadta a 3. blokk további 20 éves üzemeltetését lehetővé tevő engedélyt, decemberében pedig befogadta a 4. blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelmet, amelyről 2017 végéig dönt.

Ennél korábban, még az év első felében megszületik a döntés az új atomerőművi blokkok telephelyengedély-kérelméről. A dokumentáció értékelése megfelelő ütemben folyik – tájékoztatott a főigazgató.
Fichtinger Gyula arról is beszélt, hogy továbbra is az OAH az Európai Bizottság szakmai tanácsadója nukleáris veszélyhelyzetekben. Az OAH 2004 óta az Európai Bizottság részéről a nukleáris veszélyhelyzetekben igénybe vehető szakmai tanácsadó háttérintézményként működik a RESPEC (Radiological Emergency Support Project for the European Commission) program keretében. Az újabb hároméves keretszerződést ismét pályázat útján nyerték el. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017 júniusában átfogó nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot (ConvEx-3) tart, amelynek Magyarország ad otthont. A ConvEx-3 gyakorlat célja egy atomerőműben bekövetkező súlyos nukleáris baleset kezelésének gyakorlása, amiben a hazai szervezeteken kívül részt vesz a NAÜ, illetve más fontos nemzetközi szervezetek, valamint a szomszédos országok is.

Az OAH főigazgatója arra is kitért, hogy az atomtörvény tavaly év végi módosítása ellenére biztosított a hatóság függetlensége. Egyebek között hivatkozott a közigazgatási hatósági eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény 19. §-ra, amely úgy fogalmaz, hogy „a hatóságtól a hatáskörébe tartozó ügy nem vonható el”. – Mindezek alapján az Országos Atomenergia Hivatal jogköre továbbra sem változik, minden olyan hatósági döntés hozzá tartozik, amely a nukleáris biztonságot érinti – hangsúlyozta.