Ezt tegye, ha beszakad a jég (fotókkal)

A legfontosabb, hogy mindig a part közelében korcsolyázzunk! – hívták fel a figyelmet a Tolna megyei tűzoltók, akik háromnapos gyakorlaton vettek részt Faddon. Összesen 56 tűzoltó gyakorolta a jégről mentést a Duna-holtágban, a résztvevők között ott voltak a paksi hivatásos, a tolnai önkormányzati, illetve a faddi és a dunaszentgyörgyi önkéntes tűzoltók.

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is számos tanáccsal látta el a téli sport szerelmeseit. Ezek szerint figyelni kell a befolyókra, patakokra. A legtöbb veszélyt azok a befolyók jelentik, amelyek 0 Celsius-foknál melegebb vizet vezetnek a tavakba. Ezeken a helyeken a jégtakaró vékony marad, ami egy kis hóesés után teljesen észrevehetetlen. Ha idegen helyen szeretnénk sportolni, nézzük meg, mások hol használják a jeget. Az elhagyott helyeket mindig kerüljük el!

Egyedül sose menjünk a jégre, szögezték le a katasztrófavédők. Nemcsak a jég szakadhat be, esés következtében meg is sérülhetünk. Ha ketten vagyunk, egyikünk tud segítséget hívni.  Legyen nálunk mobiltelefon, amelyet vízálló helyen tartsunk. Ha valaki beesik a jeges vízbe, nagyon fontos, hogy minél előbb segítséget kapjon. Ne menjünk a gát, az árapasztó és egyéb vízi építmények közelébe. Kerüljük a nádast, parti köveket, mert ott gyakran vékonyabb a jég!

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a jég beszakadását rendszerint már előrejelzi a recsegés-ropogás, illetve a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető. Azonnal hasaljunk le, hogy nagyobb felületen oszoljon szét a teher. Ha tudunk, ezután lassú, nyugodt mozdulatokkal kúszva érjük el az első biztos pontot. Ha a jégréteg beszakadt alattunk, próbáljunk meg a jég szélébe kapaszkodni és segítséget kérni. Kerüljük a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban megmaradjon a szigetelő légréteg. Ha jégbe szakadt embert látunk, gondolkodjunk el, mielőtt a mentésére sietünk. Előfordulhat, hogy még nagyobb bajt okozunk vagy magunk is bajba kerülünk. Kérjünk segítséget valakitől! Szilárd talajról egy hosszú bot vagy kötél segítségével, társakkal biztosítva szabad a mentéshez látni. Végső esetben több segítővel egymás lábába kapaszkodva, a jégre fekve lehet kihúzni a bajba jutottat. Mindenképp hívjuk a 112-es segélyhívót!