Paks volt a Putyin–Orbán-találkozó egyik fő témája

A paksi bővítés volt az egyik fő témája Vlagyimir Putyin csütörtöki látogatásának. Az orosz elnök azt mondta, Oroszország nagy jelentőséget tanúsít a paksi atomerőmű bővítésének.

Az MTI Orbán Viktor miniszterelnököt idézve azt írta, hogy amennyiben az Európai Unió is úgy látja, akár már az idén megindulhatnak a terepmunkálatok a paksi bővítéssel kapcsolatban, legkésőbb jövőre pedig elindulhat a tényleges kivitelezés.

Putyin elmondta: bár a megállapodások 80%-os orosz hitelről szólnak, Oroszország az elől sem zárkózik el, hogy akár teljes egészében ők finanszírozzák a bővítést, ehhez azonban módosítani a megállapodást. Hozzátette: a bővítés 10 ezer új, magasan képzett, jól fizető munkahelyet teremt majd Magyarországon és előmozdítja a gazdaság fejlődését. A 12 milliárd euró értékű beruházással duplájára lehetne növelni a paksi atomerőmű villamosenergia-hozzájárulását a lakosság kiszolgálásában. Ez egyébként jelenleg 40%, fogalmazott az orosz elnök.

– Nincs napirenden a paksi hitelszerződés újratárgyalása, – idézi a MediaWorks összeállítása a magyar kormányfőt. Orbán Viktor hozzátette, hogy bár sokat javult Magyarország mozgástere a pénzpiacokon, de van egy a „magyar érdekeknek megfelelő” megállapodásunk. – Alig várjuk, hogy ténylegesen megkezdődjenek a munkák, a gazdasági kérdésekre később visszatérhetünk – fogalmazott hozzátéve, hogy meggyőződése szerint a megállapodások megfelelnek az EU elvárásainak, így hamarosan megszülethet a döntés a még függőben lévő kérdésről. Ezek után már az idén megkezdődhetnek a paksi bővítés előkészítő munkái, jövőre pedig a tényleges kivitelezés is elindulhat, fejtette ki Orbán Viktor.

A magyar kormányfő azt mondta, mindig megtiszteltetés az orosz elnök látogatása, akivel „hosszú és sikeres” tárgyalásokat folytattak gazdasági kérdésekkel a középpontban. Azt is közölte, hogy Magyarország „nyílt és transzparens kapcsolatra törekszik Oroszországgal”. A tárgyalások egyik legfontosabb eredményeként nevesítették azt, hogy az energetikai megállapodások teljesültek, a magyar gázellátás 2021-ig biztosítva van. Putyin kijelentette, hogy az orosz földgáz mindig százszázalékosan és megbízhatóan meg fog érkezni a magyar piacra.

Az orosz elnök látogatásának időpontjára időzítette Paks-szekciójának megalakítását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Az új egységet a Magyar–Orosz Tagozaton belül mintegy ötven magyar vállalat alapította meg. A február 2-án, Budapesten alakult munkacsoport információval, kapcsolatrendszerével kívánja segíteni, hogy a magyar ipar, a helyi vállalkozók minél nagyobb arányban részt vegyenek a Paksi Atomerőmű bővítési munkájában – olvasható a kamara honlapján. A szekció két hónapon belül felméri a Paks II beruházás üzleti lehetőségeit, és operatív programot dolgoz ki a magyar vállalkozások lehetőségeiről.
Az alakuló ülésen a szekció ötfős elnökséget választott, a munkacsoportot Tóth Imre az MKIK Magyar-Orosz Tagozatának tiszteletbeli elnöke vezeti, alelnök lett Petró Tamás, a Projektmenedzsment Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója és Rózsa Imre, az MKIK Magyar-Orosz Tagozat elnökségi tagja. A szekció elnökségébe választották Cziczer János Ferencet, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét és Schleining Andrejt, a Csongrád megyei Land-Biz Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az alakuló ülésen Tóth Imre azt mondta, hogy felveszik a kapcsolatot orosz partnereikkel, köztük az orosz szövetségi kamarával, és szívesen konzultálnának a Roszatom szakembereivel. – Az MKIK támogatja a Paks II beruházás megvalósulását, és a magyar szakembereket alkalmasnak tartják a projekthez kapcsolódáshoz, hiszen a Paksi Atomerőmű első négy blokkjának építésében, az üzemeltetésben már tapasztalatokat szereztek – hangsúlyozta Tóth Imre. Felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőmű építésre szigorú szabályok vonatkoznak, ezért a magyar vállalkozásokat, munkaerőt fel kell készíteni rá, a magyar szakmunkásoknak lehetőséget kell biztosítani, hogy az Oroszországban épülő atomerőművekben már most dolgozhassanak, ezáltal munkatapasztalatot szerezhessenek.

Kazarin Alexandr, a Roszatom tervezéssel foglalkozó egységének, a szentpétervári AO Atomproject vállalatnak vezérigazgatója kiemelte, hogy a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséhez az Európai Bizottság jóváhagyását követően látnak hozzá. Általánosságban elmondta, már a tervező munka kezdeti szakaszába is bevonják a tenderen kiválasztott helyi partnereket, köztük a tanácsadókat, mérnököket, hiszen fontos a helyi jogszabályok, rendeletek ismerete.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozott az elnök látogatásának napján arról, hogy cégük 34 blokkot épít a világ 12 országában Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában valamint az ázsiai csendes-óceáni térségben. A Pakson építendő blokkokról azt mondta, zászlóshajónak számító VVER–1200-as 3+ generációs blokkjaik egyedileg kombinálják az aktív és passzív biztonsági rendszereket, így számottevően csökkenti az emberi tényező hatását; a biztonsági rendszerek képesek kiküszöbölni a legsúlyosabb, tervezési alapon túli, feltételezett balesetek hatásait is, és megakadályozzák, hogy sugárzó anyag kerüljön a környezetbe. A projekt megfelel az összes, a fukusimai baleset után támasztott korszerű biztonsági követelménynek. Ilyeneket építenek a leningrádi atomerőmű 2-es területén, Fehéroroszországban, Bangladesben és Finnországban is zajlik egy ilyen engedélyezése.

Lihacsov azt mondta, a berendezésekre és a szolgáltatásokra vonatkozó tenderek nyíltak, és átláthatóak lesznek, teljes összhangban az Európai Unió előírásaival. Ezeken az összes érdekelt, köztük az EU országok vállalatai részt vehetnek. Számítanak a magyar vállalatok jelentős részvételére is. Határidőkről – mint hangsúlyozta – nem lehet még beszélni, hiszen az Európai Unió egy kérdésben még nem foglalt állást. – A paksi kapacitásfenntartó projekt így logikus folytatása a magyar és az orosz atomenergetikai szakemberek sokéves együttműködésének. Nagyra értékeljük a magyar kollégákkal ápolt partneri kapcsolatokat. Meggyőződésem, hogy együttműködésünk tovább fog fejlődni, új területekre és más projektekre is kiterjed majd – zárta Világgazdaságnak adott interjúját a Roszatom elnöke.