Rekordévet zárt az atomerőmű

Eddigi legjobb évet zárta a paksi atomerőmű. Minden korábbinál több villamos energiát termelt, az eddigi legmagasabb teljesítménykihasználással működtek a blokkok, köztük elsőként a 3. blokk a VVER 440 típusú blokkok között százszázalékosan, azaz hiba és kiesés nélkül működött az elmúlt év minden pillanatában. Ez utóbbi – mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elhangzott – az újonnan bevezetett üzemanyagciklus eredménye. A C15 projektet Csiba Péter kiemelkedő, komplex innovációnak nevezte. Az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója külön kitért arra, hogy a paksi atomerőműben az elmúlt harminc évben összetartó, fegyelmezett, jobbításra törekvő csapat alakult ki. Azt mondta, hogy a vállalatvezetés és a szakszervezetek között akár példaértékűnek is nevezhető a kapcsolat, és bízik abban, hogy idén is eredményesek lesznek a jelenleg is zajló bértárgyalások. A paksi atomerőművet az MVM-portfólió legfontosabb elemeként emlegette és a magyar ellátásbiztonság letéteményesének nevezte annak kapcsán, hogy bár az elmúlt 70 év leghidegebb tele van mögöttünk, hazánkban nem volt sem áram-, sem gázellátási probléma. – Az idei téli vizsga után nem igazán tudok olyan extrém időjárási helyzetet, amelyben a paksi atomerőmű ne tudna helyt állni – fogalmazott. Azt mondta, hogy az atomerőmű 6 millió tonna széndioxid kibocsátástól óvja meg a környezetet. – Az ár-érték arányon kívül ez is magyarázza, hogy miért vagyunk elkötelezettek a nukleáris energia iránt – fűzte hozzá.

Az elmúlt év eredményeiről Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója közölt részleteket. Az atomerőmű termelési rekordnak számító 16 053,9 GWh energiával a hazai bruttótermelés 51,3%-át adta. A biztonság terén szintén kimagasló év volt a tavalyi, a 17 jelentésköteles üzemi esemény egyike sem érte el az INES-skála egyes szintjét.

Hamvas István szavai szerint annak, hogy meghosszabbították 15 hónapra az üzemanyagciklust, komoly gazdasági hozadéka van, tavaly például 25%-kal kevesebb fűtőanyagkazettát kellett beszerezni, a kis és közepes aktivitású hulladék mennyisége 21%-kal csökkent. Ez a javulási arány éves szinten ennél alacsonyabb lesz, de így is évről évre a befektett közel egymilliárd forint háromszorosát, 3,2 milliárd forintos megtakarítást várnak. A vezérigazgató azt mondta, hogy a teljesítménynövelés is hasonló eredménnyel járt, évente a beruházási érték háromszorosát hozza. Hasonló nagyságrendű átalakításokra már nincs mód, de továbbra is keresik a lehetőségeket. A legújabb a turbinák átalakítása, teljesítményük megnövelése, ami közel harminc megawattal növeli az erőmű összkapacitását. Ez 90 ezer háztartás éves energiaellátását fedezi, hangsúlyozta Hamvas István. Hozzátette, hogy logikus, ha ilyen eredmények, mutatók mellett gondolkodnak azon, hogy minél tovább üzemben tartsák a paksi blokkokat. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a hármas blokk megkapta az engedélyt az üzemidő hosszabbításra tavaly, a 4. blokkra vonatkozó kérelmet pedig szintén 2016-ban benyújtották a nukleáris hatósághoz.