Több mint hétezer fát gondoznak

Barbár módon nyesték meg Paks és Gyapa közt az út menti fákat– ezzel hívta fel szerkesztőségünket egy olvasónk. Az észrevétel kapcsán megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Velkei Lilla kommunikációs osztályvezető a munka szakszerűségére vonatkozó kérdésünkre ugyan nem válaszolt, de elmondta, hogy ún. űrszelvény-tisztítási munkákat végzett a cég paksi mérnöksége, aminek során az útra belógó, a forgalomra veszélyes ágakat távolították el. A tisztítás első szakaszában gépi munkára kerül sor, majd ezt követi a kézi eszközökkel történő finomítás, amire a közeljövőben kerül sor.

Fák Gyapa és Paks között. Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fák Gyapa és Paks között. Fotó: Szaffenauer Ferenc

A város belterületén történő fakivágással és -metszéssel kapcsolatos észrevétel is érkezett már lapunkhoz, legutóbb a Spar előtti szivarfasor kivágásáról. A témában illetékes Klézl Terézia városi főkertész, és Szászy Zsolt, a DC Dunakom Plusz Kft. parkfenntartási részlegvezetője elmondta, hogy a szóban forgó szivarfákat évek óta figyelték, de mivel az itteni klímát és talajt nem kedveli ez a faj, nem fejlődtek és díszlettek úgy, ahogyan kellene. Gondot okozott emellett a levéltetvektől származó mézharmat is. Végül a szakemberek úgy döntöttek, hogy a fasor helyébe minden szempontból odaillőbb oszlopos gyertyánt ültetnek.

Klézl Terézia arról is tájékoztatott, hogy a villanyvezetékek alatti metszést, gallyazást az E.ON-nal megállapodva a város területén a parkfenntartási részleg végzi pontosan azért, hogy az biztosan szakszerű legyen. A munkák befejezése után végigjárják az utcákat, közterületeket az áramszolgáltató képviselőjével, amiről jegyzőkönyv készül. Az esetlegesen talált hiányosságokat pár napon belül pótolják, bár ez ritkán fordul elő. A fák metszése, gallyazása tekintetében fontos szempont a közlekedésbiztonság, tették hozzá. A közterületi lakossági faültetés lehetőségét firtató kérdésre elmondták, hogy közterületeken engedély nélkül nem lehet fát ültetni. Ennek több oka is van, tudni kell a közművezetékek pontos helyét, és ismerni kell a növények habitusát, környezeti igényét. Ha valaki szeretné kivágni a háza előtt álló fát, ahhoz minden esetben szükséges az önkormányzat engedélye, amihez egy formanyomtatványt kell kitölteni. Ha az engedély birtokában a lakos maga vágja ki a fát, akkor az abból származó faanyag az övé, ám ha a parkfenntartás teszi, akkor az önkormányzaté. Ebből már adódtak vitás helyzetek.

Arra is van példa, hogy a lakótelepen valaki az épület előtti fa kivágását kéri, mondván hogy sötét tőle a lakása, más lakók viszont ezt nem szeretnék, mert árnyékot ad. Ilyen esetekben a főkertész nem illetékes, a lakóközösségnek kell egyhangú döntésre jutnia. Szászy Zsolt, a DC Dunakom Plusz Kft. parkfenntartási részlegvezetője azt is elmondta, hogy Pakson mintegy 7200 fát gondoznak, cserjeágyások összességében 35 ezer négyzetméteren díszlenek. Klézl Terézia hozzátette, hogy az idén kezdődő geodéziai felmérés keretében katalógus is készül Paks faállományáról. Vannak olyan fafajok, amelyek gyorsan nőnek, ugyanakkor hamarabb megöregszenek, mivel puhafák, ezeket előbb-utóbb ki kell cserélni. Ilyen a nyírfa, a nyárfa és az ezüstjuhar. A Kurcsatov utca mögötti kutyafuttató nagy nyárfái már korhadtak voltak, koronájuk nagyrészt el volt száradva, ezért ötöt kivettek, de természetesen pótolni fogják őket, említette példaként. A szakember arról is tájékoztatott, hogy facserénél olyan fajokat részesítenek előnyben, amelyek jól bírják az itteni klímát, a talajviszonyokat, így jól érzik magukat, egészségesek, szépen fejlődnek, és jobban ellenállnak a fabetegségeknek, kártevőknek. Ilyen többek között az ezüst hárs, a tölgy, a kőris, a pusztaszil, a gyertyán és több juharfajta. A szakemberek hetente kétszer tartanak bejárást a város közterületein, ilyenkor a lakossági bejelentéseket a helyszínen megvizsgálják. Útjuk során szemrevételezik a fákat is, és ha kétség merül fel egy fa egészségi állapotával kapcsolatban, speciális műszerrel megvizsgálják. Ez a fa egészségi állapotáról, a korhadás mértékéről is ad értékelést. Azt is megtudtuk, hogy immáron kétszáz fán sikerrel próbáltak ki egy eljárást, amelynek során növényvédő folyadékot injektálnak a törzsbe, ami 3-4 évig védi a fát a kártevőktől és kórokozóktól.