Majd' egymilliárdos támogatásról döntöttek

A beérkezett pályázatok zömét támogatja a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány, a kuratórium Dunapatajon tartott ülésén közel egymilliárd forintos keret sorsáról döntött. A pályázatok zöme megfelelt az előírásoknak, befogadták és egy e célból kialakított pontrendszer alapján elbírálták. A visszautasított igények kapcsán több fellebbezés is érkezett, de ezeket egy-két kivételtől eltekintve nem tudta elfogadni a kuratórium, mert – mint dr. Kovács Antal elnök is hangsúlyozta – komoly kormányzati forrás érkezett az alapítványhoz, annak sorsáról nem dönthet a jóindulat, muszáj ragaszkodni a pályázati kiíráshoz. Kováts Balázs szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy legtöbb probléma értelmezési hibából adódott, ami konzultációval elkerülhető lett volna. Az érintett önkormányzatok figyelmébe ajánlotta az alapítvány munkaszervezetét, amelynek munkatársai segítenek a pályázatok sikere érdekében. Összességében egyébként – tette hozzá – egyre jobb a pályázatok minősége. A keret a 136 benyújtott igény közül 101 támogatását tette lehetővé. A bírálatnál fontos szempont volt, hogy olyan fejlesztéseket segítsen az alapítvány, amelyek előmozdítják a térség felkészítését a küszöbön álló nagyberuházásra, a két új erőművi blokk létesítésére. Külön ablakot nyitottak az ehhez kapcsolódó fejlesztési koncepciók, tervek elkészítésére. Idén először közösségi rendezvények szervezéséhez, feltételeinek biztosításához is lehetett pályázati forrást igényelni. Ezek mellett a már „szokásos” infrastrukturális fejlesztések, intézményfelújítások, energetikai korszerűsítések vitték a prímet.

Paks két sikeres pályázatot tudhat magáénak, az egyik egy tematikus játszótér kialakítását segíti elő a Báthory utcában, a másik a föld alatti közművek feltérképezését segítő berendezés beszerzését. De nyertek a környékbeli, járásbeli települések is. A teljesség igénye nélkül: Pálfa a polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítésére, konyhafelújításra, a Sió-Rock Fesztiválra, Sárszentlőrinc óvodaépület és orvosi rendelő korszerűsítésére. Gerjen vendégház kialakítására, művelődési ház korszerűsítésre, lovasnapok szervezésére, Györköny háromlakásos bérlakás, Dunaföldvár szálláshely kialakítására, a dunaföldvári lakodalmas közösségi műsor elkészítésre, Madocsa ifjúsági ház kialakítására.

A forrást dr. Kovács Antal tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség biztosította, és ígéret van rá, hogy a jövőben is fogja. A kuratórium elnöke azt mondta, az alapítvány elődje négy éven át, a Jövőnk Energiája hat éve végzi ezt a tevékenységet és, ha folytatni tudja a térség támogatását, „markáns nyomot hagy” az erőmű térségében.

Az alapítvány kuratóriumának döntése nyomán 980 millió forint jut ezúton a térség fejlesztésére. A 2017-es kommunikációs terv elfogadásával a szervezet arról is gondoskodott, hogy erről a térségben élők is értesüljenek. A Duna mindkét oldalán – mivel itt fekszenek az érintett települések is – saját kiadványok, valamint a helyi média útján adnak tájékoztatást az alapítvány térségfejlesztő munkájáról.