Váljék egészségére! – a mozgásszervi panaszok enyhítése

Ez alkalommal két olyan szakrendelést mutatunk be, amelyek „első ránézésre” hasonlítanak egymásra, hiszen mind a kettő mozgásszervi problémákkal foglalkozik, ám mégis van különbség közöttük. A szóban forgó két orvosi szakág a reumatológia és az ortopédia.

Dr. Palotás Kinga. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Palotás Kinga. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A reumatológia a mozgásszervek fájdalommal, működészavarral járó, nem traumás eredetű megbetegedéseivel foglalkozik. A reumás megbetegedések lehetnek az ízületeket érintő gyulladásos, illetve kopásos eltérések. Előbbi lehet akut vagy folyamatos gondozást igénylő krónikus állapot. A degeneratív esetekben elsősorban az ízületi porc, a szalagrendszer, majd a környező csontok kóros elváltozása következhet be, ami aztán gyulladást, fájdalmat sőt torzulást okozhat. – A Paksi Gyógyászati Központ szakrendelését éves szinten 4-5 ezer páciens keresi fel – mondta dr. Palotás Kinga reumatológus szakorvos, aki arról is beszámolt, hogy elsősorban konzervatív terápiát alkalmaznak, ami magában foglalja a gyógytornát, a fizikoterápiát és a gyógyszeres, injekciós kezelést. Ha ezek nem enyhítik a beteg panaszait, szóba kerülhet műtéti megoldás, protézis beültetése, de ez már az ortopédus feladata. – Sajnos a kopásos problémákat és a csontritkulást nem lehet gyógyítani, de a fájdalom általában jól csökkenthető, illetve a további állapotromlás megelőzhető, csak meg kell találni a leghatásosabb terápiát, amihez viszont türelemre és kitartásra van szükség az orvos és a páciens részéről egyaránt – mondta a doktornő kiemelve, hogy a cél mindig ugyanaz, a beteg fájdalmának csökkentése, a lehető legjobb életminőség elérése. Fontos, hogy a beteg megértse, mi a betegsége lényege. Helyben lehetőség van csontsűrűség-vizsgálatra, amiről a képalkotó eljárásoknál már részletesen írtunk, illetve a tb által finanszírozott terápiás kezelések mellett, térítési díj ellenében elérhető fizikoterápiás LASER-, lökéshullám-terápiára, valamint BEMER mágneságy használatára – mindegyik kizárólag orvosi javaslatra. A szakrendelésre beutaló birtokában lehet időpontot kérni, az előjegyzési idő jelenleg körülbelül egy hónap. Dr. Palotás Kinga kiemelte, ha a páciens háziorvosa úgy látja, hogy ennél hamarabb lenne szükség szakorvosi ellátásra, és erről maga értesíti a doktornőt, meg tudják oldani a napokon belüli vizitet.

Dr. Ganczer Péter. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Dr. Ganczer Péter. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Míg a reumatológia kizárólag konzervatív kezeléseket alkalmaz, a csontváz és a mozgató szervrendszerek veleszületett, illetve szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozó ortopédia műtéti beavatkozásokat is végez. A Táncsics utcai rendelőben működő szakrendelésen heti két napon dr. Róth Teréz fogadja a betegeket, valamint kéthetente hétfőn dr. Ganczer Péter. Míg a reumatológián kizárólag felnőtt betegeket látnak el, az ortopédián gyermekekkel is foglalkoznak. A szakrendelésen végzik a csecsemők kötelező ortopédiai csípővizsgálatát, illetve a gyermekorvosok, védőnők által az óvodákban, iskolákban végzett szűrővizsgálatok révén is kerülnek gyerekek az ortopédiára – mondta el dr. Ganczer Péter ortopéd szakorvos hozzátéve, hogy míg a felnőttek körében a kopásos jellegű problémák a jellemzőek, illetve a különböző sérülések következményei, a gyerekeknél teljesen más betegségek a jellemzők, például a lúdtalp vagy a gerincferdülés. Ezeknél gyógytornával, gyógyúszással, gyógyászati segédeszközök használatával látványos javulás érhető el. Az ortopédia is alkalmaz a reumatológiánál felsorolt konzervatív terápiákat. A műtéti beavatkozások tekintetében Paks jó helyzetben van, hiszen működik egynapos sebészet, ahol többek között atroszkópos térd-, valamint bokaműtétet, kalapácsujjdeformitás-, illetve bütyökműtétet tudnak végezni. – Az egynapos sebészeten felfutóban van az ortopédia szakág, és ha a tervezettnek megfelelően 24 órás felügyeletre is lesz lehetőség, tovább bővülhet a műtéti repertoár – mondta el a doktor hozzátéve, hogy ez további eszközfejlesztést is feltételez. A szakrendelésen egyébként kiváló a felszereltség, és az ultrahang-, valamint a röntgenháttér is magas színvonalú. Ha műtétre kerül sor, a páciens teljes körű tájékoztatást kap a műtétről, az azt megelőző vizsgálatokról és az utógondozásról. Kohl Gyöngyi