Az innovatív gondolkodás az atomerőmű eredményeinek záloga

Kevesebb mint egymilliárdos befektetéssel évi 3,2 milliárd forint pluszbevételt hoz, de nem ez a C15 projekt legfőbb és főként nem egyetlen előnye. A paksi atomerőműnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díjával jutalmazott innovációja ráadásul nem áll egyedül, korábban a teljesítménynövelésért kapott a társaság innovációs nagydíjat, de kaphatna akár minden évben, mert – mint a hétfői sajtóbeszélgetésen kiderült – az újításra, a fejlesztésre való törekvés meghatározó az atomerőműben. Erről Czibula Mihály, a C15 kiemelt projektvezetője és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató beszélt.

Czibula Mihály elsőként nem gazdasági adatokról, műszaki paraméterekről ejtett szót, hanem arról a hitről, elköteleződésről, hovatartozásról és örökségápolásról, ami az erőmű kollektíváját jellemzi. – A külső szemlélő úgy tekint az erőműre, mint egy áramtermelő egységre, de e dolgozóknak ez sokkal több, és sokkal nagyobb felelősségérzettel vagyunk ez iránt a technológia iránt, mint azt bárki gondolja – szögezte le. Majd részletesen beszélt arról, hogy már az első blokk építésével egy időben elkezdődött az atomerőmű modernizációja, ami azóta is folyamatosan tart. Állandó követelmény a biztonság folyamatos növelése, a fenntartható fejlődés garantálása. Mivel a fejlődési igény folyamatos, létkérdés az innovációk megvalósítása, az erre való képességek kiépítése, fenntartása, a munkavállalói tudás aktivizálása, amihez egyebek között elengedhetetlen a fluktuáció minimalizálása, az átlátható motivációs rendszer. Czibula Mihály azt mondta, az atomerőmű stratégiájának négy alappillére, a biztonság, a környezetvédelem, a gazdaságosság és a társadalmi elfogadottság. Az innováció mind a négy területen tud hozzáadott értéket teremteni. A kihívásokra – mint mondta – a válaszokat saját erőforrásokkal kell megadni, ezért az innovációk megvalósítása létkérdés.

– Nagyon erős az elkötelezettség, folyamatos a tanulás – erősítette meg dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató is, aki az innovációval kapcsolatban elhangzottakat olyan alapvető információkkal egészítette ki, amelyek a tévhitek eloszlatását célozzák. Azt kérte a sajtó munkatársaitól, hogy korrekt információkat közöljenek. Mint mondta, rengeteg támadás éri a nukleáris energiát, ami a jelenlegi helyzet szerint megkerülhetetlen Magyarországon. A villamosenergia-igény várhatóan nőni fog, sok kapacitás kiesik és – még ha az elektromobilitással nem is számolunk – komoly hiánnyal kell számolni, szükség van új energiatermelő kapacitásra. Biztonságosnak, fenntarthatónak kell lenni, fontos a gazdaságosság. – Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, az atomenergia nem megkérdőjelezhető – hangsúlyozta.