Lakótelepi központi park: készülnek a tervek

A központi park a lakótelep születése idején a hetvenes években épült rengeteg betonburkolattal, lépcsővel, kiemelt növénykazettákkal, az akkori építészeti stílusnak és elvárásoknak megfelelően. Mára a terület korszerűtlenné vált, állapota leromlott: kevés a növény és sok a balesetveszélyes, töredezett felületű beton.

Tíz évvel ezelőtt az önkormányzat tervpályázatot írt ki a központi tér és park felújítására. A nyertes Pécsépterv Stúdió Kft. elkészítette a teljes felújítás engedélyezési terveit. (Az akkori elképzelés része volt a művelődési ház, a bölcsőde és a II. Rákóczi iskola korszerűsítése is.) A dokumentációk, miután pályázati forrás nem állt rendelkezésre a megvalósításukra, hosszú ideig fiókban pihentek.

Néhány hónapja úgy döntött a képviselő-testület, hogy a beavatkozás már annyira szükségszerű, hogy saját költségvetéséből, ütemekre bontva kezdi el a terület rehabilitációját. A tervezési feladatra közbeszerzési eljárás eredményeként a régi tervgazda pécsi iroda kapott megbízást. 16 ezer négyzetméter felújítására készülnek jelenleg a tervek, az északi oldalon az üzletek, a két lakóház, az egykori Márvány étterem és a művelődési központ közötti szakaszra.

– Akadálymentessé tennénk a teret, ezt a tereplejtési viszonyok lehetővé teszik, csupán 3-4 helyen lesznek majd kisebb lépcsők. A jelenlegi téren minden derékszögben áll, „kockás” az egész, sok a kihasználatlan terület. Ezeket szeretnénk megszüntetni és egy lazább geometriájú, lakható, hívogató, az igényekhez igazodó teret létrehozni. A felújítás teljes közműcserével jár majd, és jellemzően kiselemes térkő burkolat kerül a területre, ahol az elképzelések szerint átépülnek az üzletek előtti tetők és a rajtuk lévő világítás, megoldódik az előtetők csapadékvíz-elvezetése, valamint az úszótelkek be nem épített részének burkolása – mondta el Rádóczy F. László, építész tervező azon a fórumon, ahova az érintett ingatlantulajdonosokat és az üzletek bérlőit várta az önkormányzat.

Itt Süli János polgármester kiemelte: az újonnan bevezetett gyakorlat szerint már a tervezési munka indulása előtt sor kerül az érintettek tájékoztatására, illetve a rendezés nyomán felvetődő kérdések egyeztetésére.

Barnabás István alpolgármester, a körzet képviselője hozzátette: mindannyiunk érdeke, hogy a terület végre megújuljon, és bár a tér rehabilitációjára pályázati lehetőség egyelőre nem látszik, szeretnék, ha a beruházás az önkormányzati ciklus végéig megvalósulna. Az alpolgármester kiemelte: egyfajta ingatlantulajdonosokkal közös finanszírozást képzelnek el a téren működő üzletekkel, az önkormányzat a közterületek és a közterületek feletti ingatlanrészek felújítását fizetné.

Az engedélyezési tervek a központi park felújítására július végére készülnek el.