A hídról is szó volt a TEIT ülésén

Kisebb adminisztratív módosítást hajtott végre társasági szerződésén a kormányhivatal javaslatára Bátyán tartott ülésén a TEIT. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás személyi kérdésben is döntött: a pénzügyi bizottság élére új elnököt választott Dunaszentgyörgy polgármestere, Hencze Sándor személyében. A korábbi elnök Süli János volt, akit miniszteri kinevezése kapcsán köszöntöttek az ülésen. Dr. Bálint József elnök azt mondta, hogy a TEIT-re továbbra is számíthat és a TEIT is számít rá. Mint kifejtette, pozitív döntés, hogy hozzáértők kezébe került ez a kérdés. Megragadva az alkalmat, felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy nem halad a Paks-Kalocsa híd ügye, félő, hogy nem készül el időben. Süli János azt mondta, fontos, hogy az építési munkálatok idejére kész legyen, de – mint mondta – nemcsak ebben, hanem az Alföld és az M6-os összekötésében is szerepe lesz.

Szó esett az ülésen a TEIT küszöbön álló olaszországi tanulmányútjáról is. A tagtelepülések polgármesterei két leszerelés alatt álló atomerőműbe látogatnak el és tárgyalnak a radioaktív hulladék elhelyezésért felelős olasz cég vezetőivel.

Június 3-án rendezik meg a II. TEIT Napot. Ezúttal Kalocsán lesz a rendezvény, hiszen ezt az alkalmat ragadják meg, hogy megemlékezzenek arról, hogy a társulás huszonöt éve alakult. Lesz gyermekvetélkedő, több település készül kulturális műsorral, rendeznek főzőversenyt, illetve egy előadássorozatot, amely felöleli a TEIT és a vele kapcsolatban álló szervezetek munkáját, így a Paksi Atomerőmű, a Paks II. és az RHK Kft. képviselői is ott lesznek.

Dr. Bálint József elmondta lapunknak, hogy az atomerőművel 2018-ig szól a szerződésük, az RHK Kft-vel erre az évre, de a közeljövőben szeretnének az atomerőmű kapacitás fenntartásáért felelős társasággal is egyezségre jutni a lakosság széleskörű tájékoztatása, a térség beruházásra való felkészítése kapcsán.

A házigazda, Bátya polgármestere is szót kért az ülésen. Zsebics Ilona azt mondta, harmadik ciklusát tölti, ez idő alatt az erőmű közelsége, a TEIT tagság okán komoly fejlődésen esett át a község, sorra újítják útjait, intézményeit. Külön kiemelte a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Társulást, amelyen keresztül sok pályázati forrást nyertek el.