Elkötelezett kollektíva működteti az atomerőművet

Pakson tartott ülést az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága Heringes Anita szocialista képviselő javaslatára, hogy tagjai megismerkedjenek a paksi atomerőmű működésével és felügyeletével. Hamvas István vezérigazgató részletes beszámolóját Volent Gábor biztonsági igazgató egészítette ki a szakterületére vonatkozó adatokkal. Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a hatósági kontrollról beszélt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, dr. Farkas Gábor pedig egyebek mellett az energiastratégiába illeszkedő kapacitás-fenntartásról. Beszédes példát hozott arra, hogy csak megújuló forrásból nem lehetne pótolni a kieső nukleáris kapacitást, mert míg a két új paksi blokk 92 százalékos kihasználtsággal tud majd működni, addig ez a szélerőműveknél 23, a napnál 12 százalék.

Sok szó esett a szükséges szakembergárda biztosításáról, a speciális képzési struktúráról, ami garantálja, hogy kellő szakértelemmel működtessék az atomerőművet. – Stabil munkahely a paksi atomerőmű, nagyon alacsony a fluktuáció, a kollektíva elkötelezett, biztonságtudatos, jól képzett. Kulcskérdés lesz a megfelelő munkaerő garantálása akkor is, ha üzembe lép a paksi ötödik és hatodik blokk – fogalmazott Hamvas István, aki szerint racionális, ha ők végzik a szakemberképzést.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója azt mondta, a hatóság elvárása, hogy Paks I és Paks II is rendelkezzen a szükséges szakértői létszámmal. Kitért arra is, hogy a hatóság létszámát már megduplázták, de további negyven emberre van szükségük, hogy ellássák a megszaporodott feladatokat. Az utánpótlást nem könnyű biztosítani.

A bizottság paksi kihelyezett ülését kezdeményező Heringes Anita (MSZP) képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében szükség van a paksi Energetikai Szakgimnáziumra, ezért garantálni kell annak működését. Heringes Anita – mint elmondta – azért kezdeményezte a kihelyezett ülést, hogy a képviselők a saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy a Paksi Atomerőmű biztonságosan működik.

Sallai R. Benedek sugárvédelmi ruhában, maszkban érkezett a paksi kihelyezett ülésre. A bizottság LMP-s elnöke az ülés során sem rejtette véka alá ellenszenvét. Mint mondta, nem a dolgozók szakértelmét kérdőjelezi meg, hanem a technológia létjogosultságát.