A németek kitelepítésére emlékeztek Dunakömlődön

– A felejtés csak a bűnösök menedéke. Nekünk magyarországi németeknek emlékeznünk és emlékeztetnünk kell, hogy ez a szörnyű tragédia még egyszer ne történhessen meg – mondta Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a németek kitelepítésének 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a dunakömlődi kitelepítési emlékműnél.

Elmondta, hogy 1946. májusában a dunakömlődi lakosság 98%-át elhurcolták Németországba. Paksról az adatok szerint 15 főt, de mellettük több száz embert említenek úgy a statisztikák, hogy más helyre költözött, holott, az elhurcoltakhoz hasonlóan, többségüket kidobták otthonukból, elvették a vagyonukat.

Beszédét azzal az Elisabeth Neuberger-Schneidertől való idézettel zárta, amely a kitelepítettek emlékművén olvasható: – Ne vegyétek el az ember meghitt otthonát. Ne kelljen elhagynia édes hazáját. A hazát, mely jövővel biztatott, melyben mindnyájunk bölcsője ringatott!

A megemlékezésen közreműködtek a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola diákjai és a Roger Schilling Zenekar. A megemlékezés után misét tartottak a helyi Szent Imre templomban.

A Vass György tervei alapján elkészült és tavaly felavatott emlékmű három keresztformába állított alakot szimbolizál. A hármas kereszt szakrális jelképként a szentháromságot, míg világi jelentésében az elhurcolt és itt maradt magyarországi németek közösségét is jelképezi a közös haza összetartó ereje alatt.