Jubilált a sillerfesztivál

Öt nagyarany, 19 arany, 60 ezüst és 66 bronz minősítést ítéltek oda a bírák a X. Országos Sillerfesztiválon. Hét bizottságban közel hetvenen értékelték a Kárpát-medence 66 településéről nevezett mintákat. 157 borász – köztük 26 paksi – sillerremekei kerültek az ítészek elé. A fesztivál szakmai programjáért felelős Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnöke Leber Ferenc, alelnöke, a fesztivál ötletadója, Polgár Zoltán és Kovács Mihály gratulált a díjazott borászoknak.

A jubileumi fesztiválon a rendezvény ötletgazdája, Polgár Zoltán átadta a stafétát Kovács Mihálynak: a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének alelnöke végezte eddig a minták begyűjtését Kárpát-medence szerte, ezt a munkát veszi át az egyesület főpohárnoka.

A program első napján a bormustrán kívül egy szakmai estet is rendeztek, ahol neves szakemberek előadásain gyarapíthatták ismereteiket a boros gazdák. A szőlészet és borászat után a marketing került terítékre. Szabó Géza egyetemi docens támasztotta alá a jól ismert mondást: jó bornak is kell a cégér. Azt mondta, az élmény, a közvetlen találkozás segít eljuttatni a bort a vásárlókhoz. – Ide kell csalogatni a látogatókat, közvetlen élményt kell nekik adni. A boltban csak egy üveget lát, egy címkét, nem biztos, hogy azt vásárolja meg. De ha eljön egy fesztiválra, ahol szép helyen jól érezi magát, barátságos emberek kínálják azt a bort, akkor az már hozzáadott értéket képvisel. A szakember szerint a sillerfesztivál e tekintetben sikeresnek értékelhető. Más szempontból is eredményes: a sillerek minőségén is látszik a javulás. Szabó Géza szerint az étkezési szokások változása, a nehéz ételek mellőzése kedvez a siller térnyerésének. Ez ugyanis univerzális bor, nagyon sokféle étel mellé passzol. Kínálható a paprikás csirke után ugyanúgy, mint egy finom pizza vagy saláta mellé.

Az ételek természetesen nemcsak szóba kerültek a sillerfesztiválon, hanem asztalra is. Az első napon rendezett szakmai estet egy fenséges vacsorával koronázták meg a Fabro Pincében, a második napon pedig megrendezték a nemzeti és tájjellegű ételek főzőversenyét, ahol öt étel került a zsűri elé. A Jipi Pince tejfölös fülespörköltje mogyoróval első, a Paksi Reform Főzőklub kakaspörköltje második díjat nyert, a Vadker Bt. vadpörköltjéért harmadik, a Csengey Dénes Kulturális Központ palacsintájáért különdíjat kapott.
A kulturális központ munkatársai a palacsinta mellett kulturális programokat is prezentáltak. Ezek sorát pénteken a Tűzvirág Táncegyüttes nyitotta. A közönség elismerését nemcsak az országosan ismert előadók – Roy és Ádám Trió – hanem a helybéliek is kivívták. Nagy szeretettel fogadták mások mellett a fesztivál jóvoltából született Siller Nótakör hangulatos dalcsokrát.