Érték díjat kaptak a paksi deákosok

Paksra került az egyik értékdíj a Tolna Megyei Értékek Napján, amelyet a györkönyi pincefaluban tartottak pénteken. A Deák Ferenc Általános Iskola diákjai kapták, akik a Kincses Tolna Megye Értékhangoló vetélkedőn aratott győzelmüknek köszönhetően Tolna megyét képviselték az országos döntőn.

Még három díjat adtak át ez alkalommal. Ugyanebből az okból a dombóvári Apáczai szakgimnázium, kiváló értékgyűjtő és népszerűsítő munkájáért a Dunaföldvári Értéktár Bizottság, valamint Kölesd község és az ott működő közéleti egyesület kapta meg az elismerést. A Tolna Megyei Önkormányzat értékteremtő, közösségépítő programján jelentették be, hogy a megyei értéktár bizottság a Tolnaikumok közé emelte a Gemenci erdőt, a gyönki evangélikus templomot és a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobányolást.

A tolnai települések majdnem fele elfogadta a Tolna Megyei Önkormányzat meghívását és élt azzal a lehetőséggel, hogy megmutassa értékeit. A Tolna Megyei Értékek Napja azonban, ahogy a közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás hangsúlyozta, ennél még többről szól. A program nem titkolt célja, hogy erősítse a megyei identitást, a kötelékeket, lehetőséget teremtsen a kapcsolatépítésre.

A Tolna Megyei Önkormányzat programján Paks kóstoló pontot működtetett, ahol Pakson készült ételekkel, a város borával várták az érdeklődőket, ebédre marhalábszár készült, az Érték Viadalon versengő csapatok egyikébe pedig két tagot delegált a város. Szabó Péter alpolgármester szerint a rendezvény remek lehetőséget teremtett a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére. – Sokkal könnyebb kötetlen formában felvenni a kapcsolatot, és utána már, mint ismerősök ülhetünk tárgyalóasztalhoz – fogalmazott.

A Minden ízében Tolna főzőversenyt Bikács nyerte, a kóstoló pontok mezőnyében pedig kimagasló eredménnyel a kurdi csapat végzett az élen.