A római kortól az atomkorig vitte a múzeumlátogatókat "Bözsi"

Utazzon „Bözsivel” a római kortól az atomkorig! Ezzel a gondolattal invitálta a lakosságot a Múzeumok éjszakájára szervezett rendezvényre a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum. Utóbbi első alkalommal csatlakozott az országos programhoz, a két intézmény partnerségben valósította meg elképzeléseit. A két helyszín közötti távolságot „Bözsivel”, azaz egy Ikarus 55 típusú autóbusszal hidalták át, ezzel utazhattak a múzeumlátogatók egyiktől a másikig.

"Bözsivel" utazhattak a múzeumlátogatók a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum között. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
„Bözsivel” utazhattak a múzeumlátogatók a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum között. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az Atomenergetikai Múzeumban a négy atomerőművi blokk építésének időszakát idézték fel, a kínálatban szerepelt a Memphis Moon ’55 fellépése, kiállítás kártyanaptárakból, bemutató a tűzoltóktól, tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, illetve ínycsiklandó partifalatokkal és szörpökkel kínálták a látogatókat. A kültéri fizikashow-n olyan kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők például, hogy mekkora energia tárolható egy pillepalackban, vagy, hogy mekkora energiát lehet felszabadítani egy víz alatti robbantással.

A fizika show-k keretében számos érdekes kísérletet mutattak be. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A fizika show-k keretében számos érdekes kísérletet mutattak be. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Aki még régebbi korokba is szívesen visszautazott volna egy kicsit, megtehette a városi múzeumban, ahol ez alkalommal a római mellett Deák Ferenc korát állították a fókuszba. A közönségnek lehetősége volt korhű ruhákban fotózkodni, hintón körbejárni a várost, de volt kosztümös tárlatvezetés is. Fellépő itt a Szekszárdi Muslinca bordalkórus és a Mare Temporis Történelmi Hagyományőrző Egyesület volt. Két időszaki tárlatot is a közönség figyelmébe ajánlottak, az egyiket dr. Pongrácz Sándor hagyatékából rendezték, a másik keretében pedig a Város bora címet eddig elnyert nedűket mutatják be.

A Város borait Herczeg József ajánlotta fel a múzeumnak, aki a múzeumot segítő tevékenységéért elnyerte a Paksi Városi Múzeum által alapított Tiszteletbeli muzeológus címet. Mindemellett borkóstolóra, vásárra, fagyizni, lacikonyhába és fröccsteraszra is invitálták a látogatókat. Mindkét helyszínen több száz látogató fordult meg.