Bővült az Önkéntes Mentőszervezet eszköztára

Új motorcsónak segíti a Paksi Önkéntes Mentőszervezet munkáját a jövőben. A pályázati úton nyert 10 lóerős hajtómotor mellé önkormányzati támogatásból vásároltak mentési célra alkalmas katamarán hajót.

A Paksi Önkéntes Mentőszervezetet 2015-ben alapították, azzal a céllal, hogy a tagok az árvízi védekezésben és a vízi mentésben segítséget nyújtsanak a hivatásos szerveknek. 2016-ban pályázati úton külmotoros csónakmotort nyert a szervezet, idén pedig önkormányzati pályázatból mentési célra alkalmas csónakot vásároltak.

A jármű beüzemelését és a szervezet képzését a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség biztosította a napokban. Mivel a mentési folyamatban csak azok vehetnek részt, akik megfeleltek a hivatásos szervek szigorú minősítési rendszerének, ezért az önkéntesek minden évben ismétlő minősítési gyakorlaton vesznek részt. Az elméleti tudás felfrissítése és gyarapítása után önálló mentési gyakorlatot hajtottak végre, Dunán rekedt kenust mentettek ki a szervezet tagjai.

– Minden egyes segítő kézre szükségünk van. Az állampolgárok biztonságát magasabb szinten tudjuk garantálni, ha a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett az állampolgárok is részt tudnak venni speciális mentési feladatokban – mondta a gyakorlat értékelésén Kiss János tűzoltó ezredes.

A Paksi Önkéntes Mentőszervezetet, amely megfelelt a gyakorlat során, a +36 20 989 0878 telefonszámon lehet elérni.