A nyári fesztiválokat járja a Paks II. projektet bemutató kamion

Napi három-ötszáz látogatója van és a Paks II. projektet bemutató interaktív járműnek, amely fesztiválról fesztiválra viszi az információkat a két új atomerőművi blokkról, az atomenergia békés célú felhasználásáról. A kamion idén nyolc nyári fesztiválon fogadja az érdeklődőket látványos, új elemekkel, feltöltődési lehetőségekkel.

Az eddigi tapasztalatokról dr. Mészáros György, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. igazgatóságának elnöke beszélt a sajtónak a kamion nyári körútjának velencei állomásán, az EFOTT-on. Idén a VOLT és a Balaton Sound után érkezett; az EFOTT-ra, ahol július 17-ig állomásozik, ezt követően a Campus Fesztiválra és az East Festre tart, majd a Sziget Fesztiválon, a Debreceni Virágkarneválon és a Szegedi Ifjúsági Napokon várja a vendégeket az interaktív jármű.

Dr. Mészáros György kifejtette, az eddigi két fesztivál tapasztalata szerint továbbra is népszerű az interaktív jármű, több mint 15 százalékkal nőtt a látogatók száma a legutóbbi, 2015-ös körúthoz képest. Az érdeklődők véleményét összegző kérdőíves felmérés alapján, a kitöltők több mint kétharmada vélekedett úgy, hogy az atomenergia olcsó és klímabarát. A válaszadók 90 százaléka pedig új információhoz jutott az interaktív kiállításon, amelyet 80 százalékuk tartott hasznosnak.

A kamionon a látogatók interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergia békés célú felhasználásával, a Paksi Atomerőműben üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. projekt eddigi eredményeiről, a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.

A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot kapnak. Az interaktív kamion mellett felállított energiaszigeten a látogatók mobiltelefonjukat is feltölthetik, babzsákokon vagy függőágyakban pihenhetnek. Az érdeklődők mindennap egy-egy napijegyet is nyerhetnek a tájékoztató jármű következő állomására – ezen a héten a Campus Fesztiválra – mondta el Mittler István, a Paks II. társaság kommunikációs igazgatója. Arról is tájékoztatott, hogy a mobil interaktív kiállítás 2009-ben kezdte meg országjárását, azóta több mint 250 ezer vendéget fogadott.