Ma este kiderülnek a ponthatárok

Ma este nyolc órakor kihirdetik az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eduline.hu hírében azt írják, hogy több mint 101 ezren jelentkeztek a 2017-es felvételire a február 15-i határidőig. BA- és BSc-képzésre összesen 78 656-an, osztatlan képzésre 14 909-en, mesterszakra 19 091-en, felsőoktatási szakképzésre 9898-an szeretnének bekerülni.

Nemcsak Budapesten, hanem több vidéki egyetemvárosban is tartanak ponthatárváró bulit, amiről itt és itt is tájékozódhatnak a felvételizők.

A felvi.hu honlapon az olvasható, hogy a ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, egy informatikai algoritmussal határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen minél nagyobb pontszámmal jelentkeznek első helyen egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

Arról is tájékoztatnak, hogy idén is elsőként a felvi.hu-n lesznek elérhetők a felsőoktatási felvételi ponthatárok, illetve az okostelefonon használható applikációk segítségével is publikálják. Utóbbi alkalmazások a hivatalos kihirdetést követően frissülnek, tehát aki korábban töltötte le az applikációt, frissítenie kell azt. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről.