Barátokat, élményeket adott a gyerekeknek a Roszatom tábor

Tizenkét magyar diák – paksiak és gerjeniek – kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a Roszatom Iskolájának kéthetes táborában. A Roszatom konszern és a Rosszotrudnicsesztvo közös nemzetközi gyermekprogramjának célja, hogy elősegítse a különböző országokból származó gyerekek egymás közötti kommunikációját és a különböző nemzetek kultúrájának megismerését. A Botteni-öböl partján, a festői Kalajokiban hetven finn, orosz, cseh, szlovák, bolgár és magyar fiatal üdült együtt a multikulturális nyitottságot, a többnyelvűséget és a gyerekek kreativitásának kibontakoztatását elősegítő táborban.

-Nagyon örültem neki, ez egy új lehetőség, hogy tanuljam a nyelvet és új dolgokat láthassak, ismerhessek meg – mondta Végh Csaba. A 16 éves paksi fiú várakozásai messzemenőkig teljesültek: sok barátot szerzett, nagyon jó volt a társaság. – Tudtam gyakorolni a nyelvet, nagyon jól megértettük egymást. Gyönyörű volt a kilátás a szobánkból, kedvesek voltak az emberek – mesélte. Elmondta, hogy először mindenki megszeppent, mert nem honfitársaikkal, hanem orosz, cseh, szlovákok fiatalokkal kerültek egy szobába, de hamar megbarátkoztak. A táborban strandoltak, sportoltak, angolul tanultak.

A 13 éves Bajnai Zselyke, aki ősztől a Vak Bottyán Gimnázium hatosztályos képzésére jár, elárulta, nagy vágya volt, hogy repülhessen. Igaz, nagyon izgult, mert még nem volt ilyen távol otthonról. A tábor nagyon mozgalmas volt, alig tudtak választani a sok programból. Tetszett neki, hogy mindig zenével ébresztették őket, finom ételeket kaptak, más nemzetiségű fiatalokkal barátkoztak, az viszont nagyon furcsa volt, hogy ott északon világosak voltak az éjszakák. – Nagyon érdekel az orosz nyelv, szeretnék vele majd foglalkozni – tette hozzá.

A pihenés mellett egy sor érdekes programot szerveztek az orosz és finn pedagógusok a gyerekeknek, akik megtanulhatták egymás szabadtérben játszható, illetve fejtörő játékait, betekintést nyerhettek egymás kultúrájába, szokásaiba. Nagy szerepet kapott a sport, a tánc, amelyek, mint nemzetek közötti univerzális kommunikációs eszközök, közelebb hozták egymáshoz a táborozókat.

A Nyelvi elsősegély nevű program keretében bolgár-cseh-finn-magyar-orosz-szlovák tábori szótár készült, de a gyerekek természettudományos ismereteiket is bővíthették. Játékos feladatok segítségével feltárultak előttük a matematika, a fizika és a mérnöki tudományok titkai.

A magyar gyerekek kísérője Takács Ida azt mondta, diákként ő is nagy táborozó volt, ezért biztos benne, hogy hatalmas élmény volt a gyerekeknek a Finnországban töltött két hét. A paksi és gerjeni fiatalok nagyon könnyen beilleszkedtek. A tábor számukra nemcsak barátságokat hozott, hanem nyitottságot is – fűzte hozzá.

Roszatom Iskolája keretében hasonló tábort szerveztek idén nyáron a Fekete-tenger partján Oroszországban, illetve Bulgáriában.