Döntött a városvezetés az energetikai pályázatokról

Kiemelt fejlesztési területeket jelölt ki szerdai rendkívüli ülésén a képviselő-testület annak érdekében, hogy felgyorsítsa több tervezett beruházás előkészítését. Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző azt mondta, hogy a legsürgetőbb az úgy nevezett tehermentesítő út nyomvonala volt. Az út építése a jelenlegi információk szerint akár már jövő tavasszal elkezdődhet állami forrásból, azzal, hogy kiemelt státuszt kap a terület, gyorsabb az engedélyezési, előkészítési procedúra.

Csámpán ipari, a Sárgödör téren turisztikai, a Malomhegyen lakhatású célú fejlesztési elképzelések vannak magán kezdeményezésben. E területek kiemelt fejlesztési területté nyilvánítása és ezzel összefüggésben a településrendezési eszközök módosítása is az elfogadott napirend része volt.

A Paksi Gyógyászati Központ harmadik szárnyának megvalósításához szükséges településrendezési eszközök – Településrendezési Terv, Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv – módosítását is átütemezték a képviselők. Május 18-án már foglalkozott ezzel a kérdéssel a grémium, az akkori ütemezést módosítva első ütembe tette át a Gyógyászati Központ fejlesztést.

151 ingatlan tulajdonos kap vissza nem térítendő támogatást otthona energia-megtakarítást célzó beruházásának megvalósításához a testület most született határozatának köszönhetően. Kilenc igény különböző okokból nem felelte meg a kiírásnak, az összes többit tudja az önkormányzat támogatni – mondta el Szabó Péter.

Az alpolgármester hozzáfűzte, 50-50 millió forintot különített el az önkormányzat a hagyományos, illetve iparosított technológiával készült épületek felújítására. Előbbire a keretet meghaladó összegben nyújtottak be pályázatot, utóbbira csupán kilencet. Annak érdekében, hogy minden kiírásnak megfelelő pályázatot támogathasson az önkormányzat közel tízmillió forintot átcsoportosítottak. Mint Szabó Péter mondta, az elmúlt 15 évben országos szinten egyedülálló módon a társasházak többségét Pakson felújították önkormányzati támogatással, ennek köszönhető a most tapasztalt arány.

Bana János alpolgármester javaslatára két Medveczki Zoltán polgármesterjelölt képviselő-testülethez intézett megkereséséről is tárgyalt a testület. A népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban érdemben nem foglaltak állást, mert úgy ítélték meg, hogy az a kampány része. A másik téma, a dr. Blazsek Balázs tevékenysége ellen emelt kifogás. A testület kiállt a város címzetes főjegyzője mellett, mert – mint indokolták – törvényesen járt el.

Mint korábban megírtuk a Magyar Környezetvédők Pártjának polgármesterjelöltje azt kifogásolta, hogy dr. Blazsek Balázs nem adott tulajdonosi hozzájárulást ahhoz, hogy városszerte molinókat helyezzenek ki.