Országos szakmai versenyt nyert ismét az Atomerőmű Tűzoltóság

Az atomerőmű tűzoltói nyerték idén is létesítményi kategóriában az Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt. Ez volt zsinórban a hatodik győzelmük, de minden esztendőben a legjobbak között végeztek. A több lépcsős verseny országos döntőjére azok kvalifikálták magukat, akik a megyei versenyt kategóriájukban megnyerték.

A szakma seregszemléjét kilencedik alkalommal rendezték meg a Veszprém megyei Csopakon. Idén összesen kétszáz tűzoltó vett részt a megmérettetésen. A hivatásos csapatok között a szolnoki, az önkormányzatiak között a tótkomlósi, a létesítményi egységek versenyében az atomerőmű tűzoltói, az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók kategóriájában pedig a hosszúperesztegiek bizonyultak a legjobbnak.

A tűzoltók elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak, s nemcsak csapatban, hanem egyéniben is versenyeztek. Egyik feladat során például a feltételezés szerint egy kétemeletes épület egyik második emeleti helyiségében keletkezett tűz, egy ember el is tűnt, ráadásul a „konyhában” egy gázpalack is volt, ami szintén nehezítette a versenyzők dolgát.

-Aki bajban van, annak gyors és professzionális segítségre van szüksége, a szakmai versenyek pedig hozzájárulnak a magas színvonalú tudás megszerzéséhez. Az ilyen megmérettetések alkalmat adnak arra, hogy a kollégák egymástól is tanuljanak, felfrissítsék a korábban megszerzett ismereteket és gyakorolják a különböző fogásokat – mondta az eredményhirdetéskor az országos katasztrófavédelmi főigazgató helyettese, Erdélyi Krisztián.

Az Atomerőmű Tűzoltóság felkészültsége folyamatos. Ezt a teljesítmény értékelési rendszer meg is követeli. A mostani eseményre a versenycsapat komoly fizikai állóképességet is igénylő szituációs gyakorlatok megoldásával készült, de az elméleti tudás fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyeztek.

A győztes csapat irányítója Wolf István, gépjárművezetője Cseh János, tagjai Váncsodi Tibor és Ferencz Győző voltak, a csapatvezetője és felkészítője pedig Schreiner István.