Nem volt érdeklődő az OAH közmeghallgatásán

Mivel a hatásági szervek és az engedélyes képviselőin kívül nem senki nem jelent meg, ezért a meghirdetett közmeghallgatást érdektelenség miatt azonnal berekesztette az Országos Atomenergia Hivatal. A nukleáris hatóság csütörtökön délután Pakson tartott közmeghallgatást a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója III. üteme második fázisának üzembe helyezési engedélyezése kapcsán.

A Radioaktív Hulladékkezelő Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő tároló húsz kamrája készült el az elmúlt években, itt mintegy 9 ezer kazetta befogadására alkalmas kapacitás van, ami a most elkészült 21-24. kamrák üzembe helyezésével 11 ezerre nő – mondta el lapunknak Gyöngyösi Csaba beruházási igazgató.

A mostani modul építkezését 2013-ban kezdték, az üzemeltetés kezdetét 2019-re teszik. A további bővítés már napirenden van, készülnek a kiviteli tervek. A következő modulban az egyes kamrák befogadóképessége nagyobb lesz – mondta az igazgató.

A létesítmény 21-24. tárolókamrákkal történő bővítése során a 17-20. kamrákra érvényes, meglévő műszaki megoldások tekintetében változás nem történt.
A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója első ütemét, a fogadóépület és a 3 kamrát 1997-ben adták át, 1999-ben és 2002-ben 4-4 kamrával bővítették a létesítményt, 2007-ben készült el az 5 kamrát tartalmazó negyedik tárolómodul, 2011-ben pedig a 4 kamrát magába foglaló ötödik modul.

Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese kifejtette, hogy az eljárásban az OAH azt vizsgálja, hogy teljesülnek-e az engedélykiadás feltételeként a jogszabályokban előírt nukleáris biztonsági követelmények.