Kalocsán járt a Paks II. interaktív kamion

Kalocsán, az Érsekkertben állomásozott a Kalocsai Paprikafesztivál idején a Paks II. interaktív tájékoztató járműve. Ez már a második kalocsai turné, 2015 szeptemberében a Bács-Kiskun megyei városban kezdte őszi körútját, amikor a Paksi Társadalmi Tanács településeit járta végig.

Dr. Bálint József polgármester, a TEIT elnöke azt mondta örömmel fogadták az újabb lehetőséget, hiszen – bár az új blokkok támogatottsága magas Kalocsán – fontosnak tartják, hogy mindenki tisztában legyen az atomenergia mibenlétével, a Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartására vonatkozó tervekkel. Mint tájékoztatott, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás felvette már a kapcsolatot Paks II. új menedzsmentjével. – Mindét fél már kinyilvánította, hogy hosszú távú együttműködést szeretne – fogalmazott.

A kamionra visszatérve dr. Bálint József elmondta, hogy azért választották a paprikafesztivál, mert több ezer vendéget vonz, így a kiállításra is sokan betérhetnek. Az interaktív tárlat valóban sokak érdeklődését felkeltette. A 11 éves Bolvári Bence Foktőről érkezett és azonnal kipróbálta mennyi áramot képes termeli a kamionban lévő kerékpáron. Miközben „működésre bírta a borotvát”, az mondta, hallott arról, hogy a Paksi Atomerőműben új blokk épül majd.

A kamion látogatói interaktív táblákon, gazdagon illusztrált tájékoztató anyag segítségével ismerkedhettek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel.

A kívül-belül megújult kamion 2017 júniusában indult el országjáró turnéra, ennek során az ősz folyamán a hazai radioaktívhulladék-kezelésben fontos szerepet betöltő térségek, valamint Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ötezer főnél nagyobb lélekszámú települései mellett elmegy a Csabai Kolbászfesztiválra is, ahol október 19-22. között várja az érdeklődőket.